Ambasada SUA în Republica Moldova își exprimă îngrijorarea vizavi de decizia Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform unui comunicat remis de Ambasadă, Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova.

„Suntem îngrijorați de informațiile conform cărora recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție”, se arată în comunicat.

Statele Unite anunță că susțin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupției și pe acelea din sectorul justiției.

„Cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție”, conform sursei citate.

În context, Ambasada încurajează judecătorii și procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor.

„Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here