(VIDEO) Mogherini: Tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în jaful miliardului, esențială

Autor: , in Politic / Populare / 3 octombrie, 2019, 14:24

Tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de jaful din sistemul bancar este o condiție esențială în procesul de restabilire a relațiilor între Chișinău și Bruxelles, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Șefa diplomației europene a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Maia Sandu, că Uniunea Europeană monitorizează cu atenție procesul de reformă de la Chișinău. Ea a amintit că UE a deblocat asistența financiară pentru Republica Moldova, ca o formă de recunoaște a reformelor, dar că Bruxelles-ul are „așteptări înalte” în continuare în acest sens.

„Urmărirea penală eficientă a tuturor celor implicați în frauda bancară din 2014 este un lucru esențial. Este însă esențial și pentru restabilirea încrederii în instituțiile statului”, a declarat Federica Mogherini.

Mogherini a punctat și importanța implementării reformei în justiție și a Procuraturii, pe care majoritatea parlamentară o promovează în prezent.

„Este o problemă vitală, inclusiv pentru a crea un climat investițional mai sănătos. Știm bine că independența justiției este un fundament pentru democratizarea ulterioară a Republicii Moldova. Este un lucru bun pentru statul de drept, pentru cetățeni, instituții și societate”, a precizat Federica Migherini.

Mogherini a menționat și alegerile din 20 octombrie, subliniind că Uniunea Europeană își dorește un proces electoral democratic, care să ofere șanse egale tuturor candidaților.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X