(DOC) Comisia de anchetă propune rezilierea concesiunii Aeroportului: Solicitări către Procuratură și Guvern

Autor: , in Politic / Populare / 4 octombrie, 2019, 13:08

Procesul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău s-a realizat cu încălcarea prevederilor legislației, iar contractul prin care Avia-Invest a intrat în posesia acestuia trebuie reziliat, se arată în concluziile comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului.

Comisia de anchetă consideră că actualul contract de concesiune este „ilicit”, urmând a fi constatată nulitatea sa absolută de către instanța de judecată.

În opinia autorilor raportului, există două temeiuri de reziliere a contractului:

1. Neexecutarea obligației privind asigurarea de răspundere civilă a a activelor concesiunii cât și față de terți prin intermediul societăților de asigurare din Republica Moldova;

2. Neexecutarea obligației privind asigurarea securității aeronautice pe întreg perimetrul cu acces limitat al aeroportului cât și implementarea unui program de administrare și supraveghere.

În aceste condiții, comisia de anchetă vine cu mai multe recomandări către Procuratura Generală, Guvern, Ministerul Economiei și a unei noi Comisii de Monitorizare privind activitatea Aeroportului.

Astfel, Procuraturii Generale i se solicită să verifice felul în care în contractul de concesionare a fost introdusă taxa de modernizare, în valoare de 9 euro, și să ridice toate documentele și corespondența între cei implicați în procesul de concesiune.

Guvernul urmează să înainteze o acțiune în instanțele naționale privind declararea nulității contractului de concesiune și să evalueze oportunitatea înaintarea unei cereri de chemare în judecată privind dizolvarea Avia-Invest.

O altă solicitare către Executiv este înaintarea unei sesizări penale în privința acțiunilor comisiei de monitorizare a aeroportului în perioada 2013-2019, ce ar putea fi sancționate ca abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijență în serviciu sau grup criminal organizat.

Ministerul Economiei urmează să prezinte datele unui audit privind investițiile efectuate de Avia-Invest în perioada 2013-2019.

De asemenea, se recomandă constituirea unei noi comisii de monitorizare care să notifice concesionarul, într-un final, în legătură cu rezilierea contractului de concesiune.

Raportul comisiei de anchetă poate fi văzut accesând acest link.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X