Un nou comunicat de la Rothschild; Acuză autoritățile de la Chișinău de „persecuții politice”

Autor: , in Actualitate / Economic / 4 octombrie, 2019, 16:07

Nathaniel Rothschild, noul proprietar al companiei Avia-Invest – concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, a emis un nou comunicat de presă prin care susține că este supus „persecuției politice” din partea autorităților de la Chișinău.

Conform comunicatului, Compania NR Investments Ltd l-a notificat pe președintele Igor Dodon despre existența unui litigiu în legătură cu Tratatul bilateral de investiții, ratificat la 13 septembrie 2007 între Guvernul Ciprului și Guvernul Republicii Moldova, care garantează promovarea și protecția reciprocă a investițiilor de către entitățile încorporate în oricare jurisdicție.

„Scrisoarea solicită un arbitraj sensibil și amabil pentru soluționarea litigiului, care a apărut între proprietarul concesiunii aeroportului și Republica Moldova. Scrisoarea a notificat în mod corespunzător toate părțile interesate, inclusiv primul ministru, că neîncetarea persecuției politice și atingerea unei redresări prin alte canale, nu o va lăsa fără altă soluție decât să mergem în instanță în temeiul Tratatului bilateral de investiții, care garantează securitatea investițiilor în conformitate cu dreptul internațional”, este menționat în comunicat.

Anterior, Nathaniel Rothschild își manifesta disponibilitatea de a „îndeplini toate condițiile contractuale în vederea îmbunătățirii managementului Aeroportului și expansiunii numărului de pasageri”.
Citește și: (DOC) Comisia de anchetă propune rezilierea concesiunii Aeroportului: Solicitări către Procuratură și Guvern

Totuși, Rotschild insista pe garanții că statul va respecta contractul de concesiune și pe discuții cu Guvernul în acest sens.

Comentând ultimele acțiuni ale Guvernului, care a demarat procedurile de anulare a concesiunii, Rothschild susținea că „nu există niciun temei legal pentru a contesta contractul”, amintind că Republica Moldova este „un semnatar al mai multor tratate bilaterale de protecție a investițiilor care protejează drepturile de proprietate ale investitorilor legitimi”.

Astăzi, Parlamentul a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a concesionării Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”

Potrivit hotărârii de Parlament aprobate, Guvernul va evalua posibilitatea înaintării unei acțiuni în instanțele naționale privind declararea nulității contractului de concesiune, respectiv de aplicare a măsurilor de sechestru asupra întregului patrimoniu al statului gestionat de Avia Invest SRL, dar și asupra patrimoniului acesteia.

Totodată, Guvernul va evalua oportunitatea înaintării unei cereri de chemare în judecată privind dizolvarea SRL ”Avia Invest” de către instanța de judecată. Urmează să fie examinată posibilitatea recunoașterii Guvernului în calitate de parte civilă, prin depunerea unei acțiuni civile, în cazul în care a fost pornită urmărirea penală pe fapte de escrocherie și/sau delapidarea averii străine la concesionarea aeroportului.

Parlamentul solicită Guvernului să înainteze o sesizare penală pentru verificarea și cercetarea acțiunilor și inacțiunilor membrilor Comisiei de monitorizare pe parcursul anilor 2013-2019 pe marginea activității de monitorizare a executării Contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău.

La rândul său, Ministerul Economiei și Infrastructurii va efectua un audit complex tehnico-economic asupra investițiilor efectuate de ”Avia Invest”, în vederea stabilirii valorii reale a activelor sale, precum și a provenienței mijloacelor care au fost utilizate de către ”Avia Invest” în perioada 2013-2019.

De asemenea, urmează a fi instituită o nouă componență a Comisiei de Monitorizare, în care membrii săi să nu fi participat în vreun fel la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Comisia de Monitorizare va notifica Concesionarul privind rezilierea Contractului de concesiune privind încălcarea obligației respectării securității aeronautice în urma săvârșirii faptelor de trecere ilegală în perioada 14 – 17 iunie 2019 a frontierei de stat.

Parlamentul solicită Procuraturii Generale să verifice modul în care a fost introdusă taxa de modernizare la aeroport și să examineze toate documentele și corespondența purtată între cei implicați în concursul de concesiune, inclusiv prin adresarea de Comisii Rogatorii în Federația Rusă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X