Ministra sănătății: Se cer schimbări în legislație pentru a nu lăsa satele fără medici de familie

Autor: , in Social / 7 octombrie, 2019, 17:15

La aproape un an de când medicii de familie pot să-și înregistreze un cabinet individual, mai puțin de 50 de medici au trecut la libera practică. Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, a declarat pentru IPN că reforma nu a fost bine gândită și „nu este în beneficiul satelor noastre”.

Ala Neremerenco nu consideră sustenabilă inițiativa din mai multe puncte de vedere, dar spune că rămâne la discreția medicilor de familie dacă doresc să activeze pe cont propriu. „Această decizie a influențat foarte prost cetățenii. Dacă într-un sat lucrau până acum câțiva medici de familie, acum ei s-au despărțit. S-au despărțit și cetățenii”, a spus Ala Nemerenco. Potrivit ministrei, în unele sate au început oamenii să aibă conflicte între ei din cauza că medicii s-au despărțit. „Republica Moldova nu este o practică viabilă în zona rurală”, a declarat aceasta.

Ala Nemerenco a mai spus că se cer schimbări în legislație pentru a nu lăsa satele fără medici de familie.

Reforma Asistenței Medicale Primare, inițiată de fosta guvernare, prevede că medicul de familie își poate alege individual forma de activitate – fie cabinet individual, fie centru al medicilor de familie fondat de doi și mai mulți medici de familie titulari, fie să se angajeze în cadrul unui prestator de asistență medicală primară existent. Legea a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X