Preşedintele Germaniei a temperat aspiraţiile Georgiei la o aderare grabnică la UE şi NATO

Autor: , in Uncategorized / 7 octombrie, 2019, 15:46

Germania va susţine obiectivele pe termen lung ale Georgiei de raliere la Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat luni preşedintele german Frank-Walter Steinmeier la începutul vizitei sale de trei zile în această ţară, informează dpa.

Totodată, el a temperat speranţele unei aderări rapide a acestei ţări din Caucaz la vreuna dintre cele două organizaţii, scrie Agerpres.

Referindu-se aparent la regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, Steinmeier a spus că Germania „este conştientă de faptul că Georgia nu se află într-o vecinătate uşoară”.

Implementarea pachetului de măsuri convenite între Georgia şi NATO, pentru ca republica – ce are o frontieră comună cu Rusia, la nord – să se alinieze standardelor NATO nu a fost nici pe departe lipsită de ambiţie, a spus Steinmeier.

El a subliniat că forţele militare germane şi georgiene cooperează deja, de exemplu în Afganistan. Totodată, el a atenţionat că situaţia care va urma unui probabil Brexit nu va deveni mai uşoară.

După ce a discutat cu Steinmeier, preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a declarat că Georgia se bazează pe sprijinul Germaniei şi al Occidentului în detensionarea disputei cu Rusia cu privire la regiunile separatiste susţinute de aceasta.

Zurabişvili a exprimat înţelegere pentru faptul că aspiraţiile Georgiei de a adera la NATO trebuie tratate cu grijă, nu doar din precauţie faţă de reacţia Rusiei. Însă ea a amintit totodată că Rusia s-a opus fără succes, în 2004, aderării republicilor baltice la NATO.

Referitor la întrevederea care a avut loc luna trecută la New York, în marja Adunării Generale a ONU, între miniştrii de externe rus şi georgian, Zurabişvili a spus că nu au fost convenite noi acţiuni.

Steinmeier are de asemenea programate la Tbilisi discuţii cu premierul georgian Giorgi Gakharia şi cu preşedintele Parlamentului, Irakli Kobakhizein.

Înainte de a pleca din Berlin, Steinmeier a subliniat, într-un interviu pentru publicaţia georgiană Kwiris Palitra, importanţa programelor bilaterale de training vocaţional şi educaţional ca mijloc de a le oferi tinerilor georgieni şansa de a obţine calificări ce sunt extrem de necesare pentru economia Georgiei. „Acest lucru va presupune, de asemenea, mai multe investiţii germane”, a spus Steinmeier, care a sosit în Georgia cu o delegaţie economică.

În interviul pentru publicaţia georgiană, el a vorbit de asemenea despre Georgia ca destinaţie turistică, despre aspiraţiile Georgiei de a adera la NATO şi despre faptul că mii de georgieni înaintează cereri de azil în Germania în fiecare an, în pofida faptului că georgienii se pot bucura de călătorii de termen scurt fără viză, în conformitate cu acordul de asociere cu UE.

Steinmeier se va deplasa de asemenea în regiunea Kakheti, iar în ultima zi a vizitei sale se va întâlni cu elevi din capitala regională Telavi.

Este planificată şi o vizită la Misiunea UE de Monitorizare (EUMM) din Mukhrani, la frontiera cu Osetia de Sud, teritoriu separatist recunoscut doar de Rusia şi de câteva state.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X