Sursă foto: bilan.ch

Aproape două milioane de cetăţeni europeni au cerut să rămână în Marea Britanie după Brexit, dintre care o jumătate de milion doar în luna septembrie, odată cu apropierea datei prevăzute pentru retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană, indică statisticile publicate miercuri de guvernul britanic, transmite AFP, citat de Agerpres.ro. Cei mai numeroşi solicitanţi sunt polonezii, românii şi italienii.

La sfârşitul lui septembrie, numărul total de cereri primite era de peste 1,8 milioane (1.860.200), dintre care 520.600 în septembrie.

Acest lucru arată o „nelinişte”, după părerea lui Nicholas Hatton, fondatorul Asociaţiei The3Million, pentru apărarea intereselor cetăţenilor europeni în Marea Britanie.

Potrivit acestuia, guvernul britanic a provocat „foarte mare teamă” cu „riscul unui no-deal”â.

Totodată, premierul Boris Johnson insistă că ţara sa va ieşi din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord, şi se declară pregătit pentru un „no-deal”, în pofida potenţialelor consecinţe economice şi sociale.

„În total, peste 1,5 milioane de solicitări au fost acceptate, mai arată statisticile oficiale, 61% dintre solicitanţi obţinând statutul de „rezident permanent”, acordat acelor persoane care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, ceea ce le va permite să continue să muncească în Regatul Unit şi să beneficieze de alocaţii sociale, după Brexit”, scrie sursa citată.

Alţi 38% dintre solicitanţi au obţinut statutul de „pre-settled”, atribuit celor care sunt de mai puţin timp rezidenţi ai ţării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie şi să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidenţă.

Cei mai numeroşi solicitanţi sunt polonezii (347.300), românii (280.600) şi italienii (200.700), notează AFP şi Press Association.

Cetăţenii UE au termen până la 31 decembrie 2020 să depună dosarele, în cazul unui „Brexit dur”, sau până la 30 iunie 2021 în cazul în care se ajunge la un acord de „divorţ” între Londra şi Bruxelles, potrivit site-ului de internet al guvernului britanic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here