PSRM este prezentat de majoritatea analiștilor din R. Moldova și România, precum și de sondajele de opnie ca fiind cel mai important și solid actor politic de pe scena politică moldovenească. Acest articol încearcă să evalueze avantajele și punctele slabe ale formațiunii pro-ruse.

Socialiștii -uniți, fără orgolii  și cu bani

PSRM este foarte unit, formațiunea vorbește pe o singură voce și nu a înregistrat disensiuni publice între cei care asigură conducerea acesteia sau plecări ale deputaților. Socialiștii nu au orgolii, nu sunt în dispută pentru chestiuni ideologice, sunt uniți doar de dorința de a acapara putere, afaceri, instituții. Acești sunt și beneficiari ai diviziunii dreptei politice. La alegerile pentru primăria Chișinăului s-au înscris în cursă 21 candidați din care 20 sunt pro-europeni, de dreapta. În acest context, PSRM ar putea beneficia de posibila demobilizare a electoratului de dreapta care are o dublă dezămăgire : performanțele medii ale guvernului condus de Maia Sandu și perpetuarea conflictelor dintre candidații (sau partidele) de dreapta.

La alegerile locale, PSRM ar putea transforma degringolada și fuga principalilor finanțatori din PD sau Partidul Șor în avantaje. Un alt atu al PSRM sunt banii alocați pentru locale, aparițiile în mass-media, activismul net superior candidaților din Blocul ACUM.

Presa de la Chișinău a publicat investigații serioase care arată că PSRM a beneficiat de importante finanțări rusești care au trecut prin paradisuri fiscale. Conexiunile dubioase de afaceri și finanțare  îl implică chiar și  pe fratele lui Igor Dodon. Mai mult, chiar președintele a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce negocia finanțări dubioase pentru partid.

Igor Dodon, un obstacol pentru PSRM

Chiar dacă este președinte al R. Moldova acesta a adus multe deservicii partidului. Dodon a fost un subordonat docil al oligarhului Plahotniuc, poziție din care  a lipsit partidul de un număr important de mandate parlamentare, prin votul pentru introducerea sistemului electoral mixt. În iunie 2019, PSRM a fost salvat doar prin intervenția de ultim moment a Moscovei, Dodon fiind dispus să accepte o coaliție fatală partidului cu PD.

În relația cu electoratul, Dodon  a avut tot rezultate slabe. A livrat doar discursuri despre fantome geopolitice, a patronat evenimente fără consecințe reale (Congresul Mondial al Familiilor, spectacole, vizite ale unor artiști ruși) și s-a plimbat exagerat de mult în Rusia. Pentru programul social-economic cu care Dodon și PSRM s-au lăudat în campaniile electorale, președintele nu a făcut nimic. În plus, Dodon a promulgat pachetul de legi care facilita legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate.

Față de electoratul care are opțiuni puternic pro-ruse Dodon a fost inconsecvent. A candidat la alegerile prezidențiale din 2016 cu promisiunea de a denunța Acordul de Asociere, încheiat între UE și R. Moldova În aprilie 2017, a semnat un memorandul fără fond cu Uniunea Economică Eurasiatică. În 2019, a renunțat la retorica anti Acord de Asociere. După ce s-a angajat să lupte împotriva unioniștilor și a susținut trecerea în ilegalitate a partidelor unioniste pro-românești, Dodon a declarat că ”nu sunt anti-român. Consider că suntem frați cu România. Avem mai multe etape de istorie comună”.

Dodon are și probleme serioase de credibilitate în raport cu Moscova. În ciuda declarațiilor de loialitate veșnică și a faptului că promovează proiecte de federalizare cu iz rusesc, Dodon a fost dispus să distrugă principala investiție politică a Rusiei în R. Moldova.

PSRM a pierdut ”inamicii” geopolitici

După încheierea ”pactului de neagresiune” cu Blocul ACUM, PSRM a rămas fără un deziderat important al programului electoral tradițional al forțelor politice pro-ruse- confruntarea cu UE, România și ”eurounioniștii”. Totuși, președintele Dodon a încercat să  mențină anumite nuanțe geopolitice în discurs prin preluarea unor teme vehiculate de Vladimir Putin cu mulți ani în urmă (Europa unită de la Lisabona la Vladivostok)  și reafirmarea proiectului eșuat al neutralității R. Moldova.

PSRM în competiție cu Renato Usatâi (Partidul Nostru)

Candidatura lui Renato Usatâi la primăria din Bălți va lipsi PSRM de un mandat într-un important fief al electoratului pro-rus. Oferta populistă a lui Usatâi beneficiază de un context cât se poate de favorabil- dispariția presiunilor exercitate de Plahotniuc și PD, sărăcia cumplită în care se zbate majoritatea populației R. Moldova. Partidul Nostru este formațiunea de rezervă, pe care Moscova o susține deocamdată  moderat, dar care ar putea fi activată la turație maximă dacă PSRM va eșua.

Ileana Racheru este doctor în știinte politice, Universitatea din București și expert în spațiul ex-sovietic.

Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here