Francezul Michel Platini, fost preşedinte al UEFA (2007-2015), a încheiat marţi cel mai negru capitol din viaţa sa, după ce i-a expirat suspendarea de patru ani care l-a împiedicat să candideze în 2015 la preşedinţia FIFA, comentează agenţia EFE, citată de Agerpres.

În octombrie 2015, când îşi pregătea candidatura pentru preşedinţia FIFA, la care urma să-l înlocuiască pe Joseph Blatter, mentorul şi în acelaşi timp călăul său, a intra în vizorul Comisiei de etică a FIFA.

Blatter, pe atunci preşedintele FIFA, a fost cel care l-a angajat pe Platini în rolul de consilier şi de aici l-a împins către preşedinţia UEFA, dar fostul decar francez crede că tot mâna elveţianului a stat în spatele sancţiunii sale.

În urmă cu patru ani, Comisia de etică a FIFA, care investiga mai multe posibile cazuri de corupţie, i-a suspendat pe Blatter şi Platini de formă provizorie pentru 90 de zile. Motivul a fost o ”plată neloială” de 1,8 milioane euro făcută cu întârziere de Blatter către Platini în 2011, pentru activitatea lui de consilier din perioada 1999-2002, fără existenţa unui contract scris.

Comisia de Etică a FIFA a luat însă o nouă decizie în decembrie 2015, când i-a suspendat pe Blatter şi Platini pentru opt ani, sancţiune redusă la şase ani după un recurs al ambilor la Comisia de apel. Platini a făcut apel apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi obţine o reducere de încă doi ani ai sancţiunii, în timp ce recursul lui Blatter a fost respins.

De atunci, Platini, a dus o luptă constantă pentru reabilitarea numelui său. A participat la alegerea slovenului Aleksander Ceferin ca succesor al său în fruntea UEFA, când a transmis Congresului un mesaj că are conştiinţa împăcată, şi a încercat fără succes un recurs la justiţia civilă şi la Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO).

În cei patru ani, francezul a rupt rareori tăcerea, mai ales că a fost confruntat cu o altă investigaţie privind votul pentru desemnarea Qatarului ca gazdă a Cupei Mondiale din 2022. A fost reţinut de poliţie timp de 15 ore, pentru a da declaraţii privind votul său în favoarea Qatarului, după ce a participat la un dineu la Palatul Elysee, alături de preşedintele francez de atunci Nicolas Sarkozy şi de emirul Hamad Ben Khalifa Al-Thani.

Triplul câştigător al Balonului de Aur va analiza acum ce proiect i se potriveşte mai mult, să aştepte patru ani pentru a candida la preşedinţia FIFA, ocupată de Giani Infantino, mâna sa dreaptă de la UEFA, sau să candideze anul viitor la preşedinţia Federaţiei franceze de fotbal, precizează EFE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here