Sursa foto: canal3.md

Pe parcursul ultimelor 3 ani, rezultatele monitorizării calității apei potabile din sursele descentralizate arată nivelul înalt de neconformitate atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Astfel că, în 75 la sută din fântânile din țară apa potabilă este periculoasă pentru consum.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), această situaţie este caracteristică apelor din pânza freatică şi este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiştilor în imediata apropiere a fântânilor.

În anul 2018, necorespunderea probelor de apă la parametrii chimici au devenit tot mai alarmante şi a constituit 80%. Tot mai precară devine calitatea apei după parametrii microbiologici, care pe an ce trece a devenit tot mai poluată din cauza implicării excesive a factorului uman.

„Substanţele cele mai poluante care depăşesc nivelele admisibile în apa potabilă caracteristice pentru fântânile din Republica Moldova sunt: conţinutul ridicat de nitraţi (CMA-50 mg/l), caracteristic pentru fântânile din întreaga ţară, care este rezultatul neglijării de către populaţie a principiului de respectare a curăţeniei, depozitării dejecţiilor animaliere, utilizării sporite a fertilizanţilor pe baza sărurilor de amoniu”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Totodată, specialiștii au atestat şi un conţinut sporit de fluor în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Rîşcani şi Glodeni.

Conform instituției, conţinutul ridicat de nitraţi în apa potabilă determină apariţia şi dezvoltarea methemoglobinemiei la copiii nou-născuţi, iar conţinutul sporit de fluor în apa potabilă determină apariţia şi dezvoltarea fluorozei dentare, mai cu seamă la copii.

În acest context, ANSP recomandă populației să utilizeze apă din surse sigure de alimentare cu apă potabilă, să fie fiartă înainte de a fi consumată. Amenajarea fântânilor publice şi individuale să fie făcută cu respectarea zonei de protecţie sanitară de 50 m de la sursele de poluare. De asemenea talpa fântânii să fie curățată de nămol cu dezinfecţia ulterioară a fântânilor cu substanţe clorigene admise de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here