Sursa foto: b1.ro

În ultimele aproape două luni, în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește infectat cu paraziți. Schema a fost posibilă cu participarea Centrului Republican de Diagnostic Veterinar, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv al peștelui, care emitea certificate veterinare false. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar șefa Executivului, Maia Sandu, atenționează cetățenii să fie atenți la produsele de pește pe care le achiziționează.

Conform prim-ministrei, în perioada 20 august – 4 octombrie în Republica Moldova au fost introduse 124 de loturi de pește congelat. Din numărul total de loturi, 73 au avut rezultate negative la laborator, acesta fiind pește infectat cu paraziți. Totuși, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv al peștelui, nu a informat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) despre aceste abateri, astfel încât toate loturile de pește au primit certificate veterinare pentru a fi comercializate.

Din informațiile Corpului de control, s-a dovedit că, de regulă, era vorba de pește ieftin, iar loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din Horeca și instituții publice precum grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe.

În mod procedural, în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decât atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA.

După efectuarea analizelor datele trebuiau să fie accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ și nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă de fapt, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA.

În context, prim-ministra a solicitat de la ANSA efectuarea unei anchete de serviciu, cu suspendarea responsabililor atât din Agenție, cât și a managementului Laboratorului, iar Ministerului Educației, Justiției și Sănătății să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă.

De asemenea, poliția și angajații de ANSA au fost solicitați să efectueze controale în piețe și locurile de comercializare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui infectat.

Totodată, Sandu a solicitat lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel încât aceste companii să nu mai poată niciodată vinde și livra produse instituțiilor publice.

„Am dat indicație Corpului de control să fiu informată săptămânal despre investigația acestui caz, ca să nu trezim că e caz mușamalizat și copiii noștri sunt otrăviți în continuare, cum s-a mai întâmplat”, anunță prim-ministra.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here