(VIDEO) Dezvăluiri despre exportul de nuci: Cum și-a triplat compania rudelor lui Filip cota într-un singur an

Autor: , in Economic / Populare / 10 octombrie, 2019, 14:25

Compania „Monicol”, care aparține cuscrului fostului premier Pavel Filip, și-a mărit cota de export pe piața nucilor de trei ori într-un singur an, din cauza unui monopol instituit pentru a o favoriza, acuză deputatul Igor Munteanu, președinte al comisiei economie, buget și finanțe.

Munteanu a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, un raport privind situația de pe piața nucilor, menționând că în ultimii ani în acest domeniu s-a acționat în detrimentul producătorilor și în favoarea câtorva monopoliști apropiați fostei guvernări.

„Compania Monicol și-a triplat exporturile într-un singur an, de la 1,2 mii tone, la 3,8 mii tone”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit acestuia, monopolul a fost instituit în anii 2016-2017, când prin intermediul mai multor instituții ale statului, printre care FISC-ul, mai multe companii care achiziționau nuci au fost sancționate pentru diferite nereguli, care uneori erau inventate.

„În rezultatul acestor razii au fost sechestrate mii de tone de nuci. Șocul acestor intervenții în forță a produs un dezechilibru pe piața exporturilor de nuci, care a dus într-un final la lichidarea acestora. Toate aceste acțiuni s-au soldat cu dosare penale neîncheiate nici măcar astăzi”, a precizat deputatul.

După aceste razii, spune Munteanu, „au apărut imediat anumiți facilitatori, care cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat în cash sau 0,5% cenți la fiecare kg de miez de nucă exportat”.

„Prețul de achiziționare a miezului de nucă a căzut brusc, de la 120-140 de lei/kg în 2015, la 30-50 de lei/kg în 2017. Exporturile au căzut cu 35%”, a exemplificat Munteanu.

În concluzie, Munteanu spune că în 2019 situația stă altfel, iar companiile nu mai au motive să țină „artificial” prețurile jos și să plătească mult mai mult pentru un kg de miez de nucă.

„Cer exportatorilor să revină la un preț just, pentru ca producătorii să nu-și mai taie plantațiile din disperare. Cer tuturor organelor de control să curme orice abuzuri din partea acelor grupuri care se ocupau cu estorcarea de plăți oficiale din numele PD. Companiile au la dispoziție 48 de ore”, a solicitat președintele comisiei economiei, buget și finanțe a Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X