(VIDEO) Procurorii cer arestarea preventivă a lui Plahotniuc

Autor: , in Actualitate / Social / 10 octombrie, 2019, 15:05

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, anunță detalii despre dosarul penal în care figurează fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Conform acestuia, pe numele lui Plahotniuc a fost solicitat arest preventiv.

Solicitarea arestului preventiv vine după ce Plahotniuc nu s-a prezentat miercuri la audierile organizate de Procuratura Anticorupție. Astfel, Morari a explicat că a cerut arestarea fostului lider al PDM, întrucât acesta era obligat să se prezinte la audieri.

Morari a anunțat că în dosarul în care figurează Plahotniuc a fost reținută o persoană, iar ulterior plasată în arest preventiv, fiind bănuită de complicitate la infracțiune de spălare de bani.

„Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești”, a precizat Morari.

Totodată, în privința unei alte persoane a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile, inclusiv pe numele lui Plahotniuc.

Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive, în privința lui Plahotniuc, va avea loc astăzi, începând cu ora 16.00, la Judecătoria mun. Chișinău, sediul Ciocana, în ședința închisă.

La data de 23 septembrie curent, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Plahotniuc, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.

Având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, Plahotniuc a înființat – prin intermediul unor persoane interpuse – mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST și altele, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari – circa 18.000.000 dolari SUA și 3.500.000 euro.

Conform Procuraturii, Plahotniuc cunoștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că în perioada anilor 2013 -2014 de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți:
– cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD.
– cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO.
– către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care – la rândul său – a efectuat transferuri băneşti către soţia cet. Plahotniuc Vladimir – C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO şi 1 140 000 USD.

Cauzele penale menționate supra au fost conexate într-o procedură unică.

Potrivit Procurorilor, temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați lui Vladimir Plahotniuc.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13.000 la 16.000 de unităţi convenţionale, sau lichidarea persoanei juridice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X