Vitalie Călugăreanu // Poţi fi iertat păstrându-ţi rodul crimei?

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 10 octombrie, 2019, 12:56

Unii cred că poți! Cu o condiție. Să dispari. Să intri la subsol și să taci chitic. Să devii mut. Să nu mai răspunzi când te sună jurnaliștii sau, dacă le răspunzi din imprudență, să începi a boci. Asta se întâmplă acum. De două săptămâni discut la telefon cu indivizi (judecători, primari, funcționari și (ex)demnitari de stat) care au călcat prin străchini și au comis abuzuri de dragul averii și orgoliilor lui Plahotniuc. Nu mai sunt la fel de viteji. Li s-a înmuiat vocea, „au dat drumu la roți” și se gândesc în ce gaură de șarpe să intre ca să nu audă cum cineva le pronunță numele la televizor ca făcând parte din lista complicilor la jaful secolului sau la uzurparea puterii de stat.

Este efectul primelor două rapoarte ale comisiilor parlamentare de anchetă. Săptămâna viitoare vine și al treilea (despre furtul miliardului). Abia acum cei care au asigurat funcționalitatea caracatiței dictatorului au conștientizat că „treaba e serioasă”, că au rămas urme – și caută disperați soluții prin care să rămână în libertate (unii trec cu slujba la actualii) sau coridor de evadare după prima citație primită. Acum sunt la etapa victimizării. Se chinuie să stoarcă milă din jurnaliștii care îi sună.

„Mama este nevoită să cheme ambulanța de fiecare dată când tata (cardiac) aude numele meu la televizor în contextul miliardului! (…) Acum pe nimeni nu interesează ce am făcut eu bine. Acum toți îmi găsesc doar ce am făcut rău. (…) Au venit, au încuiat ușa din interior și mi-au spus: „Ne-au trimis să te legăm. Ori treci de bună voie, ori începem perchezițiile”. Am fugit câteva săptămâni în România, apoi am luat legătura cu „Borsetka”. Și am trecut. Ce puteam să fac? (…) M-am pomenit într-o grupare de crimă organizată, plătit cu salariu de stat, iar în lumea lor (criminală – n.n.), dacă te opui, ajungi în pădure la Orhei”

Ei nu sunt ultimii oameni care au servit regimul. Sunt următorii după „eșalonul întâi” (din preajma dictatorului). Unul chiar din eșalonul întâi. Au intrat la subsol și se roagă ca numele lor să fie uitate. Nici vorbă de acceptarea vreo unei invitații la TV. S-au făcut mici-mici și stau tupilați. Unul mai „curajos” își explică refuzul de a mai merge pe la emisiuni prin faptul că a „schimbat tactica”: „Eu am decis să mă retrag. Nici la Publika nu mai merg. Asta e tactica mea nouă”. Păi cum așa, parcă amenințați că veți fi „coșmarul noii guvernări”? Gata? Opoziție constructivă?

Faptul că unora, cândva foarte gălăgioși, le-a pierit pofta de politică după plecarea lui Plahotniuc, este de înțeles. Ei stau cu geamantanele făcute. Dimineața, înainte să apese butonul de la aparatul de cafea, trec pe la geam, se ițesc printre jaluzele să vadă dacă nu au venit încă mascații, apoi răsuflă ușurați și își fac planuri pentru încă o zi în Moldova. Unii și-au „amenajat” deja terenul pentru o altă viață pe meleaguri străine. Și-au cumpărat case și afaceri prin Atlanta (pentru care au plătit cu bani-gheață – (oare de unde)) pe care, pentru orice eventualitate, le-au înregistrat pe numele finilor și altor rude deja stabilile acolo. Alții și-au aranjat „terenul” pentru o viață fără lipsuri la Geneva, Londra… Culmea, unii sunt tentați să-și procure locuințe și terenuri în Transnistria.

Cei mai relaxați rămân încă judecătorii care, sub Plahotniuc, au comis abuzuri. Nu, relaxați e prea mult spus. Oamenii aceștia trăiesc într-o stare de provizorat. Acum, după ce au anihilat Consiliul Superior al Magistraturii (singurul în măsură să încuviințeze ridicarea imunității unui judecător la solicitarea procurorului general), se simt într-o temporară siguranță, încercând să profite de acest răgaz ca să-și pună la adăpost averile agonisite ilegal până vine procurorul peste ei.

Pe parcursul scurtei mele cariere de jurnalist (vreo 20 de ani) am înțeles că majoritatea infractorilor (nu doar politici) își justifică faptele. Inventează scuze care nu stau în picioare dacă le examinezi cu o minimă atenție. Pentru ei însă, ele au rost. Îi fac să se simtă cumva protejați, cu alibi. Voi reveni la acest subiect… după o Sfântă vineri!


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X