(DOC) APP a oprit privatizarea mai multor bunuri de către Finpar Invest, afiliată lui Plahotniuc

Autor: , in Actualitate / Social / 11 octombrie, 2019, 17:15

Agenția Proprietății Publice a oprit privatizarea de către Finpar Invest, companie prin care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc deținea anterior majoritatea bunurilor sale din Republica Moldova, a mai multor bunuri, proprietate a statului aflate în gestiunea Moldexpo.

Intenția de preluare de către Finpar Invest a mai multor bunuri din proprietatea statului aflate în gestiunea Moldexpo, unde este amplasat sediul holding-ului media General Media Grup al lui Plahotniuc a fost stopată prin decizia Curții Supreme de Justiție, dictată la 9 octombrie curent.

Astfel, Agenția Proprietăți Publice a stopat demersul ilegal de privatizare, inițiat încă din anul 2015.

De menționat că, Finpar Invest este compania prin care Plahotniuc deținea anterior majoritatea bunurilor sale din Republica Moldova. Astăzi însă o parte din aceste bunuri au fost înstrăinate.

Citește și: (DOC) Raportul Kroll 2, părțile 2 și 3: Apar nume cunoscute din politica moldovenească

Numele companiei apare în raportul Kroll 2, care investighează frauda din sistemul bancar.

De asemenea, Finpar Invest apare în dosarul în care figurează Plahotniu și în baza căruia magistrații de la Judecătoria, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM.

Conform dosarului, Plahotniuc a înființat – prin intermediul unor persoane interpuse – mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST și altele, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari – circa 18.000.000 dolari SUA și 3.500.000 euro.

Reprezentanții Procuraturii susțin că, Plahotniuc cunoștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că în perioada anilor 2013 -2014 de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți:
– cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD.
– cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO.
– către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care – la rândul său – a efectuat transferuri băneşti către soţia cet. Plahotniuc Vladimir – C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO şi 1 140 000 USD.

Cauzele penale menționate supra au fost conexate într-o procedură unică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X