Fostul director al liceului „Orizont” de la Ceadîr-Luga, expulzat în septembrie, condamnat în Turcia la 7,5 ani de închisoare

Autor: , in Actualitate / Social / 11 octombrie, 2019, 16:59

Fostul director al liceului „Orizont” de la Ceadîr-Luga, Feridun Tüfekçi, expulzat din Republica Moldova anul trecut, a fost condamnat în Turcia la 7,5 ani de pușcărie. Sentința a fost pronunțată pe 8 octombrie curent.

Potrivit newsmaker.md, care face referire la informațiile oferite de soția lui Tüfekçi, procurorul turc a considerat sentința aplicată prea blândă, astfel că pe numele lui Tüfekçi a fost deschis încă un dosar în Turcia.

Soția profesorului susține că decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit căreia Republica Moldova a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor profesorilor turci expulzați, „nu a afectat situația”.

Citește și: Dosarul celor 7 profesori turci: Baltaga – în arest la domiciliu, Poalelungi – suspendată de la BMA

„Dacă am putea să facem ceva cu această sentință, am face. Moldova a recunoscut deja că ei au fost expulzați pe nedrept. În dosar, însă, nicio organizație și niciun avocat care și-au propus ajutorul nu au făcut nimic”, a spus soția profesorului.

Galina Tüfekçi a mai spus că în condițiile în care procurorul turc a considerat că pedeapsa de 7,5 ani de pușcărie este prea blândă, a mai deschis un dosar pe numele lui Feridun.

Citește și: Doi dintre profesorii turci, expulzați în septembrie, au fost condamnați la ani grei de închisoare în Turcia

În martie curent, doi dintre profesorii turci au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Decizia în acest caz este definitivă.

A doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În acest caz decizia nu este definitivă, avocații au atacat decizia în instanța superioară și urmează o nouă ședință de judecată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X