Magistrații au emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Plahotniuc

Autor: , in Actualitate / Politic / 11 octombrie, 2019, 16:25

Magistrații de la Judecătoria, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc.

Potrivit încheierii judecătorești, magistrații au admis demersul procurorilor cu aplicarea arestului preventiv pentru un termen de 30 zile și au emis mandat de arest în privința lui Vladimir Plahotniuc. Termenul se va calcula din momentul reținerii lui.

Citește și: (VIDEO) Ex-deputat PDM: Dacă procurorii vor instrumenta corect dosarul lui Plahotniuc, nici Trump sau Merkel nu-l vor putea ajuta

Amintim că Plahotniuc are calitate de învinuit într-un dosar privind spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

La data de 23 septembrie curent, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Plahotniuc, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.

Citește și: Plahotniuc ar fi fugit din Moldova cu mașina lui Andronachi

Având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, Plahotniuc a înființat – prin intermediul unor persoane interpuse – mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST și altele, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari – circa 18.000.000 dolari SUA și 3.500.000 euro.

Conform Procuraturii, Plahotniuc cunoștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că în perioada anilor 2013 -2014 de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți:
– cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD.
– cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO.
– către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care – la rândul său – a efectuat transferuri băneşti către soţia cet. Plahotniuc Vladimir – C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO şi 1 140 000 USD.

Cauzele penale menționate supra au fost conexate într-o procedură unică.

Potrivit Procurorilor, temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați lui Vladimir Plahotniuc.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13.000 la 16.000 de unităţi convenţionale, sau lichidarea persoanei juridice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X