(VIDEO) Ceartă la ședința Consiliului Audiovizualului; Trei membri cer alegerea unui nou președinte. Vicol se opune

Autor: , in Cultură/Media / 11 octombrie, 2019, 17:56

Trei membri ai Consiliului Audiovizualului (CA) cer demararea procedurii de alegere a conducerii instituției, pe motiv că Dragoș Vicol nu a fost votat de actuala componență a Consiliului. Subiectul, care a aprins spiritele în cadrul ședinței de astăzi a CA, nu a fost introdus pe ordinea de zi, întrucât ședința a fost amânată.

Ședința CA a început cu scandal pe motiv că o autosesizare cu privire la campania electorală, depusă de membrele Veronica Cojocaru și Olga Guțuțui, nu a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței, pe motiv că ar fi o propunere de monitorizare și nu o autosesizare.

„Este o autosesizare cu privire la campania electorală care are loc și, de obicei, noi monitorizam mai multe posturi de televiziune. Nu mi se pare corectă această abordare”, a spus Olga Guțuțui despre sesizarea prin care s-a cerut și monitorizarea posturile de televiziune din campaniile precedente, nu doar a patru posturi TV.

„În cazul unei autosesizări trebuie imediat să dăm curs, dar asta este o propunere de monitorizare. Dacă îi vine rândul, o analizăm. (…) Anticipați lucrurile. Nu aveți răbdare. Așteptați”, a fost replica lui Dragoș Vicol.

Înainte ca subiectul să fie supus votului pentru fi introdus pe ordinea de zi, Corneliu Mihalache a intervenit, anunțând că cere demararea procedurii de alegere a conducerii instituției, pe motiv că Dragoș Vicol nu a fost votat de actuala componență a Consiliului.

„Consider că a venit timpul ca Consiliul Audiovizualului, care este succesorul de drept al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, să intre în legalitate, prin votarea conducerii acestei instituții. Există art. 79 din Codul Serviciilor Media, care presupune că CA este condus de un președinte și de un vicepreședinte, aleși de către cel puțin 6 membri ai Consiliului. La moment, avem un președinte, care în opinia mea nu este reprezentativ pentru că nu a fost votat de actuala componență a Consiliului. Plus, avem un Cod al Serviciilor Media, care a abrogat Codul Audiovizualului și nu avem un vicepreședinte. Ca să intrăm în legalitate noi trebuie să demarăm procedura de votare a conducerii CA”, a spus Mihalache.

De partea cealaltă, Iulian Rosca s-a opus solicitării. „Vreau să calmez spiritele și să facem uz de norma legală. Orice propunere de modernizare trebuie să treacă prin ședința Consiliului și trebuie spusă pe ordinea de zi”.

„Am să vă rog să facem uz de norma legală în toate situațiile, dar nu să interpretați așa cum vă convine”, a replicat Olga Guțuțui.

Președintele CA, Dragoș Vicol, s-a revoltat și nu a vrut să supună votului introducerea subiectului pe ordinea de zi.

„Există opinii diferite. Considerați că trebuie ales președintele, iar cineva crede că președintele e un succesor și nu trebuie ales. Haideți să ne adresăm Comisiei juridice, numiri și imunități și să ne spună dacă trebuie demarată procedura de alegere a uni nou președinte”, a spus Vicol.

Ședința însă s-a încheia fără nicio decizie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X