Avertisment de la PE: Rusia este principalul pericol pentru democrațiile europene

Autor: , in Externe / 12 octombrie, 2019, 10:39

Rusia este principalul pericol pentru democrațiile europene, iar propaganda este principala sursă de dezinformare în Europa. Avertismentul vine într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European, care atrage atenția asupra faptului că activitatea de dezinformare dusă de Kremlin s-a dublat, de la 450 de cazuri în 2018, la aproape 1.000 anul acesta. Deputații europeni atrag atenția că propaganda rusă poate îmbrăca o mulțime de forme: de la distribuirea de știri false până la implicarea în alegerile naționale din statele membre UE, prin finanțarea unor partide și candidați care promovează, în general, un mesaj antieuropean și populist.

Parlamentarii europeni au avertizat asupra „naturii foarte periculoase a propagandei ruse” care constituie „principala sursă de dezinformare în Europa”, făcând apel la adoptarea unei stategii din partea UE pentru a contracara acest lucru, scrie Mediafax. Într-o rezoluție adoptată joi cu o largă majoritate, Parlamentul European atrage atenția asupra amenințării pe care o reprezintă „imixtiunea electorală străină”.

Rezoluția a fost adoptată în condițiile în care în statele membre UE – inclusiv în România – vor avea loc peste 50 de scrutine prezidențiale, naționale sau locale până la sfârșitul anului 2020. 

„O mare parte din aceste ingerințe îi avantajează pe candidații anti-UE, extremişti și populişti”, au subliniat europarlamentarii.

În acest text – fără caracter obligatoriu – Parlamentul European consideră necesară „o conștientizare în privința campaniilor de dezinformare ale Rusiei, principala sursă de dezinformare în Europa”.

Rezoluţia reamintește că dezinformările atribuite surselor rusești s-au dublat în ianuarie 2019 (998 cazuri) față de aceeași perioadă din 2018 (434 cazuri).

Exemple de manipulare rusă

Parlamentul „invită” Comisia Europeană și Consiliul European să pună în aplicare o strategie eficientă și detaliată, pentru a combate strategiile ruse de dezinformare „într-un mod rapid și intens”. De asemenea, deputații europeni solicită consolidarea grupului de lucru East StratCom din UE, format în 2015, pentru a monitoriza dezinformarea rusă și pentru a transforma acest grup într-o structură permanentă. Nu în ultimul rând este cerută creşterea finanțării în acest scop.

Această celulă de lucru atrăgea atenția, miercuri, asupra unui site numit EP Today, care se prezintă ca o „revistă lunară de informații despre Parlamentul European” și unde aproape jumătate din articole sunt articole luate cu copy-paste de pe site-ul RT (fosta Russia Today, postul public de televiziune din Rusia).

În iunie anul trecut, Comisia a spus că „sursele rusești” au încercat să prezinte „știri false” cu privire la alegerile europene programate la sfârșitul lunii mai anul acesta. Iar în timpul scrutinului, UE a cerut țărilor membre să-și coordoneze strategia de supraveghere și să crească presiunea asupra rețelelor de socializare precum Facebook și Twitter pentru a se implica în lupta împotriva dezinformării.

În luna mai, o anchetă New York Times a dezvăluit că mai multe conturi de pe reţelele sociale şi de pe site-urile web care difuzau informaţii false erau legate în mod direct de Rusia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X