(DOC) Cine sunt monopoliștii de pe piața nucilor și ce cotă a avut compania rudelor lui Filip

Autor: , in Economic / Populare / 12 octombrie, 2019, 18:15

Asociația Exportatorilor de Nuci a venit cu o reacție la dezvăluirile președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, cu privire la monopolul la exporturi de pe această piață.

Asociației a prezentat o declarație la două zile după ce Munteanu le-a dat la dispoziție 48 de ore exportatorilor de miez de nucă pentru a reveni la un preț echitabil pentru produsul cumpărat de la țărani și alte persoane fizice.

„Începând cu luna iulie, Asociația Exportatorilor de Nuci insistent solicită autorităților măsuri energice pentru readucerea ramurii în cadrul legal, pentru acordarea legislației, actelor normative cu realitățile pieței locale și internaționale, pentru și scoaterea zecilor de colegi de sub învinuiri din dosarele penale, intentate nelegitim…Salutăm implicarea organului legislativ în soluționarea problemelor stringente de pe piața nucului”, se arată în reacția Asociației.

Asociația a prezentat și cifrele monopoliștilor de pe piață.

„În 2018 S.C.”MAESTRO-NUT”,s.r.l.,Orhei, a exportat 37,7% din exportul total, “MONICOL” s.r.l., Nimoreni, Ialoveni, de 28,5% și “PROMETEU-T” S.A., Chișinău – 12,6%. Sumar aceste 3 întreprinderi și-au însumat 78.8% din exportul de nuci. Pentru 2019 cifrele, către luna iulie, sunt următoarele: S.C.”MAESTRO-NUT”,s.r.l. – 41,4% , “MONICOL” s.r.l., -18,4% și “PROMETEU-T” S.A. – 18,7%, sumar – 78,5% din volumul total de export”, se menționează în document.

Compania care aparține rudelor fostului premier Pavel Filip este “MONICOL”.

Semnatarii mai informează societatea „că încă până la conferința de presă a dlui Munteanu, membrii Asociației, printre care nu se regăsesc monopoliștii de odinioară, au început achizițiile de nuci în acest an cu prețurile caracteristice pieței de până la monopolizarea ei”.

429926395-Declaratie-AEN-3-2-pdf by Expresiv Media on Scribd

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X