Sursa foto: ntv.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) califică acuzațiile cum că instituția ar fi politizată și nu ar fi imparțială față de pretendenții la calitatea de candidat sau candidații în alegeri drept „nefondate, nu sunt probate și conțin subtext politic”.

„Constatăm cu regret că difuzarea unor astfel de informații denigratoare au drept scop subminarea autorității și credibilității Comisiei Electorale Centrale”, se arată în reacția CEC.

„Subliniem faptul că instanța de judecată este unica instituție abilitată să stabilească, dacă au fost sau nu depistate careva încălcări în activitatea organelor electorale privind înregistrarea sau neînregistrarea unei persoane în calitate de candidat la alegeri. În acest context, ținem să menționăm că la moment nu există nicio hotărâre definitivă a instanței de judecată, care să constate careva abateri în acest sens”, se mai arată în reacția instituției.

Cu privire la neînregistrarea lui Ruslan Codreanu în calitate de candidat independent la funcția de primar general al mun. Chișinău, CEC susține că, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău (CECEM Chișinău), după verificarea, în baza aplicației SIAS Alegeri, a 3.011 semnături din totalul de 10.454 prezentate, a declarat nevalabile 1.099. „Așa cum nu a fost atins plafonul de 10.000 de semnături valabile, necesare pentru înregistrare, grupul de lucru, din cadrul organului electoral, a încetat verificarea celorlalte liste de subscripție rămase. Conform prevederilor art. 47 alin. (3) din Codul electoral, lista de subscripție urmează să conțină doar semnături ale susținătorilor care domiciliază într-o singură localitate, astfel 797 de semnături au fost invalidate în baza criteriului „Regiunea de domiciliu incorectă”. Eroarea constă în faptul că susținătorul, având înregistrare la domiciliu într-o localitate, a semnat în lista de subscripție pentru altă localitate. Deși ambele localități sunt parte componentă a municipiului Chișinău, totuși membrii grupului de inițiativă urmau să completeze listele de subscripție separat, pentru fiecare localitate”, susțin cei de la CEC.

În context, reprezentanții Comisiei cheamă la calm toți subiecții electorali, inclusiv alegătorii, concurenții electorali, instituțiile media, organizațiile de monitorizare a alegerilor, funcționarii electorali și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 20 octombrie 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here