Conservatorii naţionalişti, la putere în Polonia, au câştigat, după cum era prevăzut, alegerile legislative de duminică şi ar urma să-şi menţină chiar și majoritatea absolută din Parlament, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cu 43,6% din voturi, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al președintelui Jaroslaw Kaczynski ar urma să deţină 239 de locuri în camera inferioară, care are 460 de locuri, potrivit Institutului Ipsos.

„Deşi un front puternic a fost împotriva noastră, am reuşit să câştigăm”, a declarat Kaczynski la sediul partidului său. „Sper că mâine (odată cu anunţarea rezultatelor oficiale – n.r.) se va confirma succesul nostru. Înaintea noastră se află patru ani de muncă grea”, a continuat el.

„Trebuie să ne gândim la ce am reuşit să realizăm şi la ce a făcut ca o parte a societăţii să considere că nu trebuie să ne susţină”, a mai spus liderul PiS, considerat cel mai influent politician al Poloniei.

Principala formaţiune de opoziţie, Coaliţia Civică (KO, centristă), deţine 27,4% din voturi şi ar urma să aibă 130 de deputaţi în Dietă, urmată de stânga (11,9% şi 43 de deputaţi) care revine în Parlament după patru ani de absenţă, şi Partidul Ţărănesc PSL asociat cu mişcarea antisistem Kukiz’15 (9,6% şi 34 de deputaţi).

Pe de altă parte, o formaţiune de dreapta antisistem, care include ultra-liberali şi naţionalişti anti-migranţi, Confederaţia, intră în parlament cu 6,4% din voturi şi 11 deputaţi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here