Echipa națională de fotbal a Moldovei a mai trăit o umilință istorică aseară. O înfrângere cu 0:4 în fața Albaniei sau cea mai categorică victorie a naționalei albaneze, în deplasare, din istoria sa. Rezultatul a venit la doar trei zile după ce Moldova pierduse și în Andorra, o selecționată formată doar din amatori. Adică niște oameni care au o altă meserie zi de zi, adunându-se de 2-3 ori pe săptămână pentru a se ocupa și cu hobby-ul lor, care este fotbalul. A fost, de altfel, prima victorie din istorie pentru Andorra într-un meci din preliminariile unui turneu final european și doar a treia din istorie într-o partidă oficială.

Spre comparație, în lotul Republicii Moldova, toți cei 23 de oameni selecționați se consideră profesioniști, în cărțile lor de muncă fiind trecut că sunt fotbaliști. În această campanie de calificare pentru EURO 2020, Moldova a primit 22 de goluri și este pe ultimul loc în grupă. A încasat chiar mai multe goluri decât Andorra, o țară cu vreo 76 de mii de oameni de toți.

La meciul de aseară am văzut cel puțin trei candidați la funcția de primar al capitalei. Toți s-au tras în poze la începutul meciului și au făcut live-uri pe Facebook. Unii cântau imnul, alții transmiteau din galerie. Niciunul dintre ei nu a scris nimic la sfârșitul partidei. Nici nu știu dacă au prins-o, pentru că cel puțin unul dintre ei a părăsit stadionul încă de la pauză.

Vă dați seama cum ar fi fost umplută rețeaua de socializare cu aclamații, live-uri, poze, dacă moldovenii învingeau sau măcar marcau un gol amărât? Dar în condițiile astea nimic. Pentru că așa sunt majoritatea celor de aici și probabil în exclusivitate cei din politică. La victorii sau succese își dau toți ghes, iar înfrângerile sau nereușitele nu și le asumă nimeni.

Dezastrul din sport

Întâmplător sau nu, această umilință a venit în aceeași zi în care niște indivizi care s-au prezentat drept „președinți de federații sportive” au ieșit într-o conferință de presă pe care au denumit-o „Situația actuală în domeniul sportului”. Doar că despre sport nu s-a vorbit. Ci doar despre Ion Ceban. Pe care ei au anunțat că-l susțin la funcția de primar.

Cam asta și e ceea cu ce se ocupă șefii de federații sportive din Moldova. Au trecut anii când se foloseau de funcții pentru a obține vize false și a trimite oameni la muncă prin Europa, acum au devenit afaceriști sau politicieni, descurcându-se care și cum poate și punând pe ultimul plan sportul.

Moldova nu a mai luat o medalie la o Olimpiadă din anul 2008. În schimb „nemuritorul” șef al Comitetului Olimpic Moldovenesc a devenit de când e în fruntea forului multimilionar. Doar din afacerea cu vinderea ilegală a terenului din centrul capitalei câți bani s-au făcut.

Vă-ntrebați ce fac procurorii? Și eu…

De altfel Juravschi, cel care conduce destinele sportului moldovenesc de aproape 20 de ani, este exemplul perfect de cum se face sport în Moldova. Individul a fost deputat timp de 10 ani, iar în ultima legislatură a stabilit un record, schimbând trei partide. Să nu ne mire dacă în prezent bate-n uși la altele. Dacă nu i s-a și deschis deja pe undeva.

Moldova a ajuns, în prezent, cel mai slab stat din sportul european. Aici excludem Andorra, San Marino și Gibraltar, care au doar fotbal și ne bat și acolo deja. Am ajuns să nu mai luăm medalii în sporturile olimpice nici măcar la campionatele europene.

Lipsă de viziune și nepăsare

Moldova nu mai are deja de mulți ani un minister al Sportului. Nu că ar fi contat prea mult atunci când l-a avut, pentru că oricum era în frunte niște incompetenți corupți, numiți pe criterii politice. Mai grav e că în ultimele guverne nu au existat oameni care să aibă vreo treabă cu sportul. Așa cum este și în cel de astăzi, unde secretarul de stat pentru tineret și sport nu are nici măcar habar de sport.

În același timp, noua guvernare se tot plânge că nu știe ce să facă cu acel proiect megaloman al finilor lui Plahotniuc, denumit Arena Chișinău, destinat inițial unei noi scheme de fraudare a bunului public și ajuns astăzi în impas pentru că cei care ar trebui să se ocupe de el dau dovadă de o lipsă totală de viziune. Am avut ocazia să discut și cu ministrul Brînzan și cu premierul Sandu despre acest proiect și ambii nu știau cum să mai dea vina pe fosta guvernare că s-au mai trezit cu o „problemă” pe cap. De acord că cu 50 de milioane de euro, cât va costa într-un final această Arenă, puteai să faci multe alte lucruri importante pentru sport, dar dacă tot te-ai trezit cu acea infrastructură, fii bun și gestioneaz-o. Se poate dovedi foarte utilă pentru revigorarea sportului.

Eu știu că unii vor spune că Moldova are și așa destule probleme ca să-și mai bată capul cineva și de sport. Dar am văzut chiar aseară cum selecționata statului Kosovo a obținut o nouă victorie și luptă în continuare pentru calificarea la Campionatul European. Asta după ce anterior a marcat trei goluri pe Wembley, Angliei, și a învins Cehia. Iar această selecționată a apărut de doar trei ani, într-un stat care nici măcar nu e recunoscut oficial de toate țările din Europa.

Tocmai pentru astfel de țări, cu multe probleme economice sau sociale, sportul poate fi un catalizator, un domeniu care să consolideze, să împingă înainte. Un mijloc prin care țara să poată fi cunoscută în lume. Care să ofere modele și exemple pentru noile generații.

În multe state din Europa sportul e chiar un adevărat motor pentru economie, transformându-se într-o industrie de miliarde sau chiar zeci de miliarde de euro, care aduce multe procente la PIB. Dar și mai important, aduce mândrie națională, coeziune, modele de viață și națiuni sănătoase, care să iubească și să practice mai mult sportul.

Acolo însă nu se merge la meciuri pentru a posta poze și live-uri doar de la început de meciuri, când încă e 0:0, oameni în tribune și se cântă imnul, iar apoi se uită de fotbal până la viitoarea partidă care coincide cu campania electorală. Sau în care în țara lor vine vreo echipă mai puternică. Și nici nu se părăsește stadionul la pauză, când e 3:0 pentru echipa adversă.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here