ANSA: În opt luni ale anului curent, sute de kg de produse au fost retrase din comerț

Autor: , in Social / 16 octombrie, 2019, 15:12

În 8 luni al anului curent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a retras din comerț și unități de alimentație publică 2618,356 kilograme de produse neconforme. Informația a fost publicată astăzi de către ANSA, pentru a marca Ziua Mondială a Alimentaţiei, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

Anual, pe glob, se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare. Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt bucatele preparate gata, pâinea/produse de panificație, legumele şi fructele, iar motivele ce conduc la acest lucru sunt degradarea rapidă a alimentelor, estimarea greșită a cantității de alimente ce se consumă la o masă, dar şi cumpărăturile în exces.

La diminuarea considerabila a efectelor negative produse de risipa alimentară atât asupra economiei, cât și mediului, pot contribui toți cei implicați în viata unui produs – de la producător la consumator.

Pentru a exclude fenomenul de risipă a alimentelor, ANSA a înaintat mai multe propuneri de modificare a Legii nr. 231 “Cu privire la reglementarea comerțului intern”, stabilind drept obiectiv interzicerea returului din unitățile comerciale a produselor neconforme, inclusiv a celor cu termen expirat. Conform propunerilor, operatorul este responsabil de nimicirea produselor alimentare neconforme.

Ziua Mondială a Alimentaţiei este marcată în peste 150 de țări, cât și în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X