Cazul celor 73 de loturi de pește cu paraziți, introduse în țară; Șeful CRDV, suspendat din funcție

Autor: , in Uncategorized / 18 octombrie, 2019, 14:16

Șeful Centrului Republican de Diagnostic Veterinar a fost suspendat din funcție, iar o anchetă este în curs de derulare privind cazul celor 73 de loturi de pește infectat cu paraziți, introdus în Republica Moldova în ultimele două luni.

Conform responsabililor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), instituția a inițiat o anchetă de serviciu, iar din funcție a fost suspendat șeful Centrului Republican de Diagnostic Veterinar. De asemenea, a fost constituită o comisie și în regim de urgență a fost convocat Consiliul acestui laborator.

Totodată, cei de la ANSA spun că la laborator lucrează o misiune de audit, inclusiv pe toate domeniile ce vizează laboratorul și structurile teritoriale, iar inspectorii sunt în misiune de control la instituțiile sociale și piețe.le din țară.

Citește și: Peste 70 de loturi de pește cu paraziți, introduse în țară; Laboratorul specializat de verificare mușamaliza rezultatele

Responsabilii de la ANSA susțin c până la finele săptămânii viitoare vor veni cu rezultate privind situația creată.

În context, prim-ministra Maia Sandu a cerut să fie făcute publice numele companiilor care importă pește cu paraziți și „își permit să intoxice oamenii”.

În ultimele aproape două luni, în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește infectat cu paraziți. Schema a fost posibilă cu participarea Centrului Republican de Diagnostic Veterinar, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv al peștelui, care emitea certificate veterinare false. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar șefa Executivului, Maia Sandu, atenționează cetățenii să fie atenți la produsele de pește pe care le achiziționează.

Din informațiile Corpului de control, s-a dovedit că, de regulă, era vorba de pește ieftin, iar loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din Horeca și instituții publice precum grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe.

În mod procedural, în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decât atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA.

După efectuarea analizelor datele trebuiau să fie accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ și nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă de fapt, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA.

În context, prim-ministra a solicitat de la ANSA efectuarea unei anchete de serviciu, cu suspendarea responsabililor atât din Agenție, cât și a managementului Laboratorului, iar Ministerului Educației, Justiției și Sănătății să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă.

De asemenea, poliția și angajații de ANSA au fost solicitați să efectueze controale în piețe și locurile de comercializare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui infectat.

Totodată, Sandu a solicitat lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel încât aceste companii să nu mai poată niciodată vinde și livra produse instituțiilor publice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X