România și SUA vor derula proiecte comune în sprijinul Republicii Moldova

Autor: , in Politic / 18 octombrie, 2019, 15:37

România și SUA au convenit că trebuie să exploateze oportunitățile pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte în sprijinul Republicii Moldova, precum este gazoductul Ungheni-Chișinău, care este considerat o contribuție majoră la interconectarea ireversibilă a statului moldovean cu spațiul european, transmite joi Ministerul Afacerilor Externe de la București, la capătul unor consultări româno-americane.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut consultări, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu Matthew Boyse, Adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice. Cu această ocazie, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate aflate pe agenda bilaterală – cu accent pe implementarea deciziilor comune adoptate la nivel înalt și următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA – și internațională, inclusiv evoluțiile din Vecinătatea Estică, arată comunicatul.

În acest context, demnitarul român a reiterat interesul pentru aprofundarea cooperării mutual benefice în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, cu dezvoltarea, în continuare, a dimensiunilor principale ale acestuia – politică externă, securitate și apărare, economie și comerț, energie, securitate cibernetică, cercetare, afaceri interne și vize.

Totodată, a fost remarcată contribuția substanțială a României în cadrul relației transatlantice, fundamentată pe profilul țării noastre, ca stat dedicat deopotrivă Proiectului European și Parteneriatului Strategic cu SUA. Partea americană a reiterat aprecierea pentru modul în care Preşedinţia română a Consiliului UE a acționat în vederea consolidării și dezvoltării relației transatlantice, în toate dimensiunile sale.

Consultările privind situația regională, la care interlocutorul american a fost însoțit de Hans Klemm, Ambasadorul SUA la București, și Dereck Hogan, Ambasadorul SUA la Chișinău, au evidențiat un nivel ridicat de concordanță al evaluărilor cu privire la situația actuală și perspectivele de evoluție. Pornind de la această bază, s-a convenit explorarea oportunităților pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte în sprijinul Republicii Moldova. A fost trecut în revistă stadiul construcției gazoductului Ungheni – Chișinău, apreciat drept o contribuție majoră la efortul de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva realizării unei interconectări ireversibile a Republicii Moldova cu spațiul european, arată același comunicat.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a evidențiat angajamentul ferm al României de a consolida în continuare sprijinul oferit Republicii Moldova, pe măsura avansării parcursului european al Republicii Moldova, în consens cu aspirațiile cetățenilor săi. Totodată, a fost exprimat sprijinul comun pentru reglementarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea vectorului european al Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X