Pe insula Stromboli, 300 de oameni locuiesc direct sub unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei, conform BBC.

Aflată la nord de coasta siciliană, furtunoasa insulă Stromboli este casă permanentă pentru 300 de persoane, două sate şi un vulcan extrem de imprevizibil. Timp de 90 de ani, această pată de pământ în mijlocul mării a erupt aproape continuu, scrie digi24.ro.

În fapt, capriciosul vulcan care aruncă precum o fânână , a devenit cunoscut pentru lava specifică pe care o generează – oamenii de ştiinţă folosesc termenul de „strombolian” pentru a defini erupţii vulcanice similare de pe planetă.

Stromboli este cea mai îndepărtate dintre cele 7 insule Aeoliene ale Italiei. Priveliştea oferită de vulcanul de pe insulă este una specială – muntele care descrie un con aproape perfect de ridică 924 de metri dinsprea marea care pare de cobaltă şi coboară alţi 1000 de metri sub ea.

Insula nu a fost mereu atât de activă vulcanic şi nici atât de slab populată. La începutul secolului trecut, în jur de 4000 de persoane locuiau acolo. După o erupţie masivă şi un tsunami rezultat din ea în 1930, majoritatea locuitorilor insulei au emigrat în Statele Unite sau Australia.

Erupţiile continue şi constante care au început atunci au produs şi exodul. Până la mijlocul anilor ‘40 doar 15% dintre locuitorii insulei rămăseseră acolo.

Astăzi, Stromboli este unul dintre cei mai vizitaţi vulcani ai lumii. Turiştii merg deseori în drumeţii lungi de câteva ore pentru a se bucura de priveliştea de pe marginea craterului vulcanic. În această vară, însă, două explozii masive ale vulcanului au ucis un excursionist italian şi au dus la evacuarea a 70 de persoane de pe insula.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here