Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea acordului de urmărire penală, reținere și aducere silită, percheziții, arestare, tragere la răspundere penală pentru un judecător. În sesizarea semnată de Robu se regăsesc și judecători care s-au aflat pe scenă la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie și anumiți candidați la alegerile din 25 octombrie pentru a fi aleși în calitate de membri CSM, conform președintelui CSM, Dorel Musteață.

După ce atât ședința CSM din 17 octombrie, cât și cea de astăzi nu au avut loc din cauza lipsei de cvorum, Musteață a declarat că se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă a face ca CSM să nu fie lucrativ.

„Pentru ședința de astăzi, opt membri ai CSM au confirmat prezența, însă un membru, care și-a confirmat prezența, și anume membrul desemnat de Parlament, domnul Postu Ion, atât la ședința din 17 octombrie, cât și la ședința de astăzi, 22 octombrie nu s-a prezentat. Fiind telefonat, acesta a spus că nu poate să se prezinte la ședințe. Am telefonat să convenim să amânăm pentru altă oră, însă nu ne-a mai răspuns la telefon”, a declarat Musteață.

Acesta spune că boicotarea ședințelor CSM este confirmat și prin faptul că procurorul general interimar a cerut eliberarea acordului de urmărire penală, reținere și aducere silită, percheziții, arestare și tragere la răspundere penală a unui judecător, solicitare care nu poate fi satisfăcută în cazul în care ședințele CSM nu au loc.

„Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă a face ca CSM să nu fie lucrativ. Acest fapt este confirmat și prin faptul că, astăzi, la 8:30, în cancelaria CSM, a parvenit sesizarea procurorului general interimar privind eliberarea acordului de urmărire penală, reținere și aducere silită, percheziții, arestare, tragere la răspundere penală a unui judecător. Sesizarea în cauză necesită o verificare, după cum prevede legea de către inspecția judiciară, și în cinci zile CSM urmează să se expună vizavi de sesizarea dată. Cu părere de rău nu pot să dau nume și să vă spun conținutul sesizării. În sesizarea dată sunt vizați mai mulți judecători, inclusiv mai mulți judecători din mai multe instanțe. Inclusiv judecători care s-au aflat pe scenă la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, inclusiv judecători care sunt așa-numiți candidați la alegerile din 25 octombrie pentru a fi aleși în calitate de membri CSM”, a mai declarat Musteață.

În context, Musteață a transmis un mesaj către tot sistemul judecătoresc, precizând că temei legal pentru convocarea ședinței pe data de 25 octombrie nu există. Totodată, acesta a îndemnat judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here