imagine simbol

Un traficant de persoane a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Bărbatul a recrutat două fete din Republica Moldova, cu promisiunea că le-ar putea angaja în Dubai, Emiratele Arabe, dar au fost duse în Ciprul de Nord, Turcia.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), totul s-a întâmplat în perioada noiembrie-decembrie 2015.

Atunci, acesta le-a promis fetelor, într-o cafenea, că le-ar putea organiza deplasarea și munca lor în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În acest scop, bărbatul a intermediat comunicarea lor cu angajatoarea „Melisa”, care le-a promis cumpărarea biletelor de călătorie și locuințe gratuite, în camere separate. Însă, ajunse la locul de muncă, acestea au realizat că se află în Ciprul de Nord, Turcia.

Victimele, care aveau vârsta de 20 de ani, au început să fie confuze după ce au văzut că pe biletul electronic era indicat orașul, nu și țara, ceea ce le-a făcut să creadă că vor ajunge pe cale aeriană într-un oraș apropiat Dubaiului.

Mai târziu, fetele le-au obiectat „angajatorilor” că destinația este diferită și au vrut să revină la Chișinău, însă, le-au fost luate pașapoarte și puse la muncă chiar din prima zi.

Zilnic, acestea trebuiau să deservească câte 7-8 clienți, de care în unele cazuri erau maltratate, fără ca administrația să intervină. Erau puse la muncă în regim de 24/24, care includea și dansurile din local. Totodată, ele nu erau lăsate să părăsească localul, iar atunci când se îndepărtau de curtea acestuia, erau chemate înapoi.

Motivul invocat de către „angajatori” pentru interdicția lor să plece acasă a fost „datoria” de câteva mii de euro pe care victimele ar fi acumulat-o, atunci când aceștia „le-au cumpărat” de la prestatorul din Chișinău. Deși ultimul le-a promis un salariu de 10.000 euro lunar, una din victime s-a ales cu suma de 9.000 euro pentru perioada de 6 luni, iar altă victimă a revenit la Chișinău fără niciun ban, așa cum suma câștigată a fost direcționată pentru acoperirea datoriei inventate.

Astfel că, acestea au fost nevoite să accepte propunerea de a munci în străinătate din motive financiare.

În cazul unei fete, decedase tatăl, iar cei patru frați din familie erau într-o situație precară, iar în cazul celei de-a doua, ambii părinți erau bolnavi, iar ea a vrut să-i ajute pe ei și pe fratele mai mic.

La solicitarea procurorului PCCOCS, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca condamnatul să-i ofere fiecărei victime câte 50.000 lei în calitate de prejudiciu moral.

Bărbatul are vârsta de 34 de ani și a fost anterior condamnat pentru tâlhărie și organizarea migrației ilegale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here