Sursa foto: Captură privesc.eu

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, care a fost revocat din funcție împreună cu toți membrii CSM la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, a venit cu un mesaj către sistemul judecătoresc din Republica Moldova, atenționând că niciun membru CSM nu își va prezenta demisia.

După ce atât ședința CSM din 17 octombrie, cât și cea de astăzi nu au avut loc din cauza lipsei de cvorum, Musteață a declarat că se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă a face ca CSM să nu fie lucrativ.

Acesta a dezvăluit că, „pentru ședința de astăzi, opt membri ai CSM au confirmat prezența, însă un membru, care și-a confirmat prezența, și anume membrul desemnat de Parlament, domnul Postu Ion, atât la ședința din 17 octombrie, cât și la ședința de astăzi, 22 octombrie nu s-a prezentat. Fiind telefonat, acesta a spus că nu poate să se prezinte la ședințe. Am telefonat să convenim să amânăm pentru altă oră, însă nu ne-a mai răspuns la telefon”.

Referitor la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie și alegerile din 25 octombrie în cadrul cărora ar urma să fie aleși noi membri ai CSM, Musteață dezvăluie că, originalul listei cu numele celor prezenți la Adunarea din 27 septembrie nu a fost prezentată, iar copiile nu sunt citețe. De asemenea, în lista judecătorilor prezenți, sunt judecători suspendați din funcții, care nu au dreptul să participe la Adunare, iar în dreptul unor judecători nu este indicat, așa cum prevede regulamentul, numărul legitimațiilor.

Totodată, Musteață spune că unii judecători care au fost la Adunarea din 27 septembrie s-au asigurat și și-au luat o zi liberă din cont propriu în acea zi. „Păi dacă consideră că Adunarea a fost legală, de ce să îți trebuie zi liberă?”, întreabă acesta.

Președintele CSM mai spune că, liderii Adunării din 27 septembrie transmit mesaje membrilor CSM de a-și prezenta demisia.

„Niciun membru CSM nu își va prezenta demisia. Plus, dacă ei spun că ne-au demis, de ce acum ne cer să demisionăm? Nu este clară poziția lor și ce au hotărât ei”, a punctat Musteață.

În context, acesta a făcut un apel către Anatol Țurcanu, președintele Comisiei, prin care cere să fie prezentată hotărârea prin care a fost respinsă contestația CSM.

„Nu înțelegem care este motivul. Poate vă este frică să semnați acea hotărâre? Poate toată Comisia are frică să semneze acea hotărâre? Vă rog frumos, prezentați hotărârea”, a conchis Dorel Musteață.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a transmis în context că, această Adunare nu are legalitate.

„Judecătorii nu trebuie să încalce legea, or ei sunt cei în care cetățenii trebuie să aibă încredere că asigură respectarea legii. Dacă judecătorii își permit să dea un exemplu prost cetățenilor, unde mai putem vorbi despre restabilirea încrederii în justiție? Indiferent de ce candidați sunt propuși pentru funcția de membru CSM la așa-zisa Adunare, indiferent cum se va finaliza, dacă va avea loc această Adunare, imaginea și credibilitatea unui asemenea organ va fi compromisă din start. Această Adunare nu are legalitate”, a transmis ministra Justiției, Olesea Stamate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here