ANSA vinovată că prețul cartofilor din Moldova a ajuns cel mai mare din Europa; Consumatorii, prejudiciați cu peste 78 de milione de lei

Autor: , in Actualitate / Economic / 23 octombrie, 2019, 15:46

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se face vinovată de explozia prețurilor la cartofi din primăvara acestui an, pentru că a avut o abordare selectivă în raport cu importatorii de cartofi.

Potrivit unei anchete efectuate de Consiliul Concurenței, în perioada aprilie-mai 2019 Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

Urmare a acțiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei.

La fel, din datele acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final, creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață.

Citește și: (FOTO) Cartofii din Moldova, cei mai scumpi din Europa; Cât costă în alte țări europene

În consecință, Consiliul Concurenței constată că ANSA a încălcat Legea concurenței prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege.

De menționat că, în luna mai ANSA susținea că politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu circa 2.000 de hectare în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon.

De asemenea, ANSA făcea referire la faptul că, consumul intern al cartofului constituie circa 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este circa 50-60% din necesar.

La începutul lunii mai curent, un kg din cel mai consumat aliment de moldoveni a ajuns să coste și 23 de lei în supermarkete, în cazul cartofilor vechi, și peste 30 de lei în cazul cartofilor noi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X