Sursa foto: libertatea.ro

Comercianții de pește congelat și pește viu de la piețele agroalimentare din Capitală au fost instruiți astăzi de inspectorii ANSA, cu referire la regulile și prevederile normative de comercializare a peștelui viu și peștelui congelat.

Vânzătorii au fost informați despre regulile specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală și condițiile tehnice pentru pește congelat. Totodată, au fost informați despre condițiile tehnice pentru peștele de ocean congelat, cât și despre eliberarea certificatelor sanitar-veterinare pentru pește viu și proaspăt refrigerat.

În cadrul instruirii au fost modelate și discutate cazuri de descoperire a prezenței paraziților în peștele congelat, gradul de infestare și măsurile care urmează a fi întreprinse în urma situațiilor create.

Aceștia au fost informați și despre restricțiile care trebuie respectate la comercializarea peștelui congelat direct către consumatorul final, respectarea normelor de igienă a comercializării peștelui congelat și intensificarea de către DTSA Chișinău a controlului asupra comercializării peștelui în piețe.

Reamintim că, în ultimele două luni, în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește infectat cu paraziți. Potrivit prim-ministrului, Maia Sandu, schema a fost posibilă cu participarea Centrului Republican de Diagnostic Veterinar, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv al peștelui, care emitea certificate veterinare false.

În context, Maia Sandu a solicitat de la ANSA efectuarea unei anchete de serviciu, cu suspendarea responsabililor atât din Agenție, cât și a managementului Laboratorului, iar Ministerului Educației, Justiției și Sănătății să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă.

De asemenea, poliția și angajații de ANSA au fost solicitați să efectueze controale în piețe și locurile de comercializare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui infectat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here