Asociația Judecătorilor din Moldova publică o listă a judecătorilor care și-au exprimat intenția de a obține un mandat în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie a revocat actuala componență a CSM, acțiune nerecunoscută de Guvern și Consiliu.

Vineri, 25 octombrie, Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, care a revocat actuala componență a CSM, se întrunește în ședință pentru a alege noua componență a Consiliul. Pentru a obține funcția de membru al CSM și-au exprimat intenția 14 judecători. Este vorba de:

Aureliu Postica, jud. Chișinău, sediu Buiucani – I instanță, pentru membru CSM;
Ion Chirtoaca, jud. Chișinău, sediu Buiucani – I instanță, pentru membru CSM;
Mariana Stratan, jud. Ungheni – I instanța, pentru membru CSM;
Viorica Dodon, jud. Chișinău, sediu Râșcani – I instanță, pentru membru CSM și membru supleant CSM;
Iana Talmaci, jud. Strășeni – I instanța, pentru membru CSM;
Lilia Lupașcu, jud. Chișinău, sediu Buiucani – I instanță, pentru membru CSM;
Dmitrii Fujenco, Curtea de Apel Comrat – II instanță, pentru membru CSM;
Alexandru Gheorghieș, Curtea de Apel Bălți – II instanță, pentru membru CSM;
Angela Bostan, Curtea de Apel Chișinău – II instanță, pentru membru CSM ( desemnată de colectiv p-v);
Nelea Budăi, Curtea de Apel Chișinău – II instanță, pentru membru CSM (actele remise prin poșta, desemnată de colectiv, p-v)
Ana Panov, Curtea de Apel Chișinău – II instanță, pentru membru supleant CSM (process-verbal al colectivului)
Marina Anton, Curtea de Apel Chișinău – II instanță, pentru membru supleant CSM (process-verbal al colectivului)
Nicolae Craiu, Curtea Supremă de Justiție, – III instanță, pentru membru CSM
Anatolie Țurcan, Curtea Supremă de Justiție, – III instanță, pentru membru CSM.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, care a fost revocat din funcție împreună cu toți membrii CSM la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, a venit, marți, cu un mesaj către sistemul judecătoresc din Republica Moldova, atenționând că niciun membru CSM nu își va prezenta demisia.

Citește și: (VIDEO) Mesajul președintelui CSM, către Adunarea Generală a Judecătorilor: „Niciun membru CSM nu își va prezenta demisia”

Musteață a transmis un mesaj către tot sistemul judecătoresc, precizând că temei legal pentru convocarea ședinței pe data de 25 octombrie nu există. Totodată, acesta a îndemnat judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a transmis în context că, această Adunare nu are legalitate.

„Judecătorii nu trebuie să încalce legea, or ei sunt cei în care cetățenii trebuie să aibă încredere că asigură respectarea legii. Dacă judecătorii își permit să dea un exemplu prost cetățenilor, unde mai putem vorbi despre restabilirea încrederii în justiție? Indiferent de ce candidați sunt propuși pentru funcția de membru CSM la așa-zisa Adunare, indiferent cum se va finaliza, dacă va avea loc această Adunare, imaginea și credibilitatea unui asemenea organ va fi compromisă din start. Această Adunare nu are legalitate”, a transmis ministra Justiției, Olesea Stamate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here