Sursa foto: rise.md

Trei deputați ai Blocului ACUM cer procurorului general interimar, Dumitru Robu, să investigheze modul în care a fost finanțată campania electorală din 2016 a PSRM, declarând că există suspiciuni că socialiştii că ar fi participat la scheme de spălare de bani proveniți din străinătate.

Deputații Iurie Reniță, Octavian Țicu și Lilian Carp fac referire la investigațiile Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, care ar arăta că începând cu anul 2016 mai multe persoane fizice și juridice de Republica Moldova au participat activ într-o schemă de spălare a banilor în proporții deosebit de mari cu provenienţă necunoscută, prin intermediul unor companii offhsore înregistrate în Bahamas.

„Remit materialele care scot la iveală un șir de acțiuni vădit ilegale de spălare de bani, cu implicarea unor persoane fizice și juridice afiliate PSRM. Începând cu anul 2016 mai multe persoane fizice și expres juridice de Republica Moldova au participat activ într-o schemă de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari cu provenienţă necunoscută, prin intermediul unor companii offshore înregistrate în Bahamas și care, ulterior, au fost utilizați pentru campania electorală a PSRM”, a declarat Reniţă.

Deputatul mai spune că acest caz a fost mușamalizat, pe motiv că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, a considerat că Igor Dodon „ar fi mai degrabă un partener, decât să vină la putere Maia Sandu, ca și candidat în alegerile prezidențiale din 2016″.

Astfel, cei trei deputați care au semnat demersul solicită procurorilor să verifice minuţios faptele descrise în materiale şi să întreprindă măsuri necesare pentru „asigurarea securității statului și efectuarea justiției având ca scop combaterea corupției, protejarea sistemului național financiar-bancar”.

Deocamdată, socialiștii nu au reacționat la acuzațiile celor trei deputați.

De menționat că o investigație a RISE Moldova scotea la iveală, în septembrie 2016, că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Republica Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here