Un proiect de lege, care ar susține antreprenorii și mediul de afaceri, a fost prezentat de deputații Blocului ACUM

Autor: , in Economic / Social / Uncategorized / 23 octombrie, 2019, 14:47

Deputații Blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun, au elaborat un proiect de lege, care ar susține antreprenorii și mediul de afaceri. Acesta a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă în Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit deputatului Blocului ACUM, Radu Marian, proiectul a fost elaborat în urma discuțiilor cu peste 50 de antreprenori și liberi întreprinzători și are 7 măsuri, care i-ar ajuta să se confrunte mai ușor cu problemele sistematice, birocrația și corupția.

Prima măsură ține de acceptarea cecurilor emise de aparatul de casă, a bonurilor de control fiscal, în calitate de documente confirmative sau documente contabile. Totodată, să fie acceptate cecurile cu o valoare nu mai mare de 1.000 de lei și suma tuturor acestor bonuri să nu depășească 1% din venitul anual.

Cea de-a doua măsură face referire la excluderea sintagmei „loc de ștampilă” pe facturile fiscale.

A treia măsură prevede acceptarea facturilor fiscale. Acestea putea să fie trimise prin email ca dovadă contabilă. „În acest sens, încurajăm antreprenorii să treacă la sistemul de e-facturare, care va economisi foarte mult timp și efort”, susține deputatul Radu Marian. Totodată, această prevedere va fi valabilă doar pentru plătitorii de TVA.

Mai mult, proiectul vine și cu un regim fiscal simplificat pentru liberii profesioniști care nu pot intra în legalitate din cauza taxelor mari. Astfel că, cea de-a patra măsură vine să ajusteze regimul fiscal, ca să poată intra în legalitate. Aceștia vor trebui să plătească o taxă de impozit de 24%, să depună un raport anual și vor trebui să aibă un registru de intrări și ieșiri contabile. Cu privire la cei din domeniul IT, care activează în baza Parcului IT, vor beneficia de impozitul micșorat de 7%.

A cincea măsură se referă la micșorarea umărului de rapoarte pentru SRL. „Propunem să instituim un raport unic care sa fie trimis anual. Acesta va fi disponibil pentru SRL-urile noi create timp de 3 ani de la înființare”, explică Marian.

A șasea măsură își propune transparentizarea normelor de creditare a băncilor față de întreprinzători. În acest sens, se propune ca legea creditării sa fie aplicată și pentru SRL.

Ultima măsură prevede simplificarea modului de facturare cu 3 zile până la procurarea unor mărfuri. Potrivit deputatului, „aceasta va oferi mai multă flexibilitate antreprenorilor și agenților economici, care tranzacționează produse ușor alterabile, să poată emite e-factura mai devreme”.

Proiectul de lege a fost publicat mai devreme, însă a fost scoasă prevederea ce ține de avantajarea SRL-urilor, pentru că intra în conflict cu mai multe norme internaționale.

„A fost introdusă o prevedere pentru comercianții, care se ocupă cu exportul, să poată depune o singură declarație vamală, dar am aflat că din 31 octombrie Serviciul Vamal va face acest lucru pentru mărfurile ce nu depășesc suma de 1.000 de euro”, precizează parlamentarul.

De asemenea, deputatul Blocului ACUM, Dan Perciun, a susținut că își propun să aibă o viziune pe termen mediu în susținerea antreprenorilor tineri, mici și mijlocii.

„Se lucrează la legea inovației și startup-urilor, problema cu comerțul electronic, utilizarea plăților electronice doar cu cardurile bancare și să încurajăm reducerea comisioanelor bancare. Lucrăm la un pachet comprehensiv de intervenții, încât costurile să fie mai mici pentru antreprenori”, a declarat Dan Perciun.

Proiectul de lege urmează să fie înregistrat la secretariatul Parlamentului. De asemenea, parlamentarii au menținut că proiectul ar putea fi adoptat la sfârșitul lunii noiembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X