(FOTO) De ce apare fața lui Joker la protestele din întreaga lume, din Beirut până în Hong Kong

Autor: , in Externe / 28 octombrie, 2019, 15:23

Chiar în timp ce filmul Joker este difuzat în cinematografe, masca personajului negativ deja celebru a apărut în demonstrațiile motivate politic din toată lumea. ”Este încă un fenomen underground, dar reprezintă asta o nouă formă de protest ca cea în care a fost purtată masca din V for Vendetta?”, se întreabă jurnaliștii de la France24.

Din Chile până în Liban, în Hong Kong sau Irak, mulți oameni au ales să își vopsească pe față zâmbetul exagerat al Jokerului, personajul interpretat de Joaquin Phoenix în filmul regizat de Todd Philipps. Fața Jokerului poate fi văzută pe străzi în măști, picturi pe piele și graffiti, în timpul demonstrațiile antiguvernamentale, scrie digi24.ro.

„Filmul lui Todd Philips despre Joker are o putere foarte mare de a transmite un mesaj”, a explicat pentru France24 William Blanc, istoric și autor al cărții „Super eroii: O istorie politică”. ”Reprezintă o formă de protest față de un sistem politic despre care oamenii cred că este inflexibil și care nu ascultă vocea poporului”, a spus el.

În săptămânile care au urmat după ce filmul a fost difuzat în cinematografe, acest simbol Joker al protestelor a fost vizibil pe străzi, în special în Liban, unde un grup de artiști de graffiti numit Ashekm a pictat un mural cu Joker ținând în mînă un cocktail Molotov. În orașul Los Angeles din Chile, cineva a scris la picioarele unei statui „Suntem toți clovni”.

Referirile politice la personaje de benzi desenate sunt numeroase și masca lui Joker nu este singura purtată la demonstrații. În Hong Kong, protestatarii sfidează o lege care interzice purtarea de măști, cum ar fi cea care îl reprezintă pe Winnie the Pooh sau pe Pepe the Frog.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X