La 3 zile după alegerile din februarie, Guvernul Filip a dat în arendă 10 ha de teren de pe strada Grenoble; Slusari cere intervenția procurorilor

Autor: , in Actualitate / Social / 28 octombrie, 2019, 16:14

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari cere Executivului să anuleze o hotărâre luată de Guvernul Filip în februarie 2019, prin care 10 hectare de teren agricol de pe strada Grenoble din Capitală au fost transmise în arendă unor agenți economici pentru construcția unui complex agroindustrial și a unui complex agroturistic. Mai mult, Slusari a transmis două demersuri către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, prin care cere să fie examinate tranzacțiile efectuate.

Potrivit deputatului, pe acest teren au fost deja defrișați arborii și se pregătește o construcție cu destinație agricolă. Acest lucru se întâmplă în baza unei hotărâri a Guvernului Filip, din 27 februarie 2019, hotărâre pe care deputatul o califică „dubioasă și suspectă”.

„Hotărârea de Guvern s-a luat la 3 zile după alegerile parlamentare. Este încă o mostră crasă de delapidare a terenurilor. Hotărârea a fost prezentată de Vladimir Boldovici, fostul șef al Agenției Proprietăți Publice, și contrasemnată de Ion Chinu, fost ministru al Finanțelor. În mod normal ea trebuia contrasemnată de ministrul Economiei, nu de cel al Finanțelor”, a declarat Slusari.

Conform hotărârii, terenuri de 5 ha, 2,7 ha și 2,5 ha au fost transmise în arendă companiilor „Grand Oil”, unde unul din fondatori, la o anumită etapă, a fost „Finpar Invest” a fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, firmei „Palan” și persoanei fizice Ala Melihova, proprietara firmei „Palan”.

Terenurile au fost transmise în scopul amplasării și amenajării a unui complex agroindustrial pentru obiective de infrastructură a agriculturii, unul pe un termen de 25 de ani, iar altul pe un termen de 17 ani. Cel de-al treilea teren a fost transmis pentru construcția unui complex agroturistic, pe un termen de 17 ani.

Slusari declară că nu este de competența Guvernului darea în arendă a terenurilor din proprietate publică, această competență fiind a Agenției Proprietăți Publice, iar Legea cu privire la arenda în agricultură prevede că arendarea terenurilor agricole proprietate publică se face prin licitație publică sau alt mod de prevăzut de lege. „Alt mod eu nu am găsit, în mod normat trebuia să fie licitație publică”, susține deputatul.

În context, Slusari anunță că a transmis un demers în adresa Guvernului în care solicită revizuirea hotărârii din 27 februarie, și două demersuri către CNA și Procuratura Generală, în care solicită să fie examinate tranzacțiile efectuate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X