Armata americană a anunțat ce a făcut cu corpul lui Abu Bakr al-Baghdadi

Autor: , in Externe / 29 octombrie, 2019, 15:34

Armata americană a depus în mare corpul lui Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a detonat în cursul unei operaţiuni militare în Siria, unde un comando asistat de un câine de război, salutat drept un erou, l-a urmărit pe liderul Statului Islamic (SI) până într-un tunel, relatează AFP.

Un oficial de la Pentagon a confirmat pentru AFP luni, sub protecţia anonimatului, această depunere a corpului în mare, care aminteşte de cea a liderului Al-Qaida Osama ben Laden, în 2011, ucis într-un asalt al unei unităţi de elită americane asupra ascunzătorii acestuia în Pakistan.

Marea – ca loc de depunere a trupului – a fost aleasă pentru a se evita ca un eventual mormânt să devină un loc de pelerinaj.

Corpul lui al-Baghdadi a fost ”tratat” ”în mod adecvat, potrivit procedurii (militare) şi în acord cu legile războiului”, a declarat anterior în faţa presei, la Washington, şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Liderul SI, care a făcut să domnească teroarea într-un teritoriu imens, de o parte şi de alta a frontierei din Irak şi Siria, era căutat de mai mulţi ani. Însă Washingtonul a primit informaţii despre prezenţa sa într-o casă din regiunea Idleb, în nord-vestul Siriei, a precizat generalul.

Potrivit ofiţerului american cu cel mai înalt grad, ”califul” autoproclamat şi-a detonat centura de explozivi pe care o purta în momentul în care a fost încolţit într-un tunel împreună cu trei dintre copiii săi.

Rămăşiţele i-au fost transportate apoi ”într-un loc securizat, pentru a i se confirma identitatea, prin analize ADN”, a adăugat el.

Mai mulţi actori în Războiul din Siria au afirmat că au contibuit la această operaţiune.

Polat Can, un consilier de rang înalt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), alcătuite în majortate din combatanţi kurzi şi aliaţi ai Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor, a dat asigurări luni, pe Twitter, că l-a localizat pe al-Baghdadi cu ajutorul unui informator kurd infiltrat între apropiaţii ”califului”.

El ar fi transmis lenjerie intimă a liderului, pentru a permite la identificarea AND-ului acestuia, a precizat el.

Potrivit consilierului, FDS colaborau cu CIA în acest sens din mai.

Comandamentul Militar irakian a dat asigurări duminică cu privire la faptul că a furnizat localizarea liderului SI.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X