Curtea Constituțională declară neconstituțională angajarea răspunderii Guvernului Filip privind ZEL Bălți

Autor: , in Politic / 29 octombrie, 2019, 17:51

Magistrații Curții Constituțională au declarat drept neconstituțională acțiunea Guvernului Filip de modificare a unei legi organice prin actul de asumare a răspunderii guvernamentale. Mai exact, a fost declară neconstituțională Legea nr. 17 din 15 februarie 2019 privind unele modificări cu referire la Zona Economică Liberă „Bălți”.

Sesizarea depusă de deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu, a fost admisă de magistrați, iar în rezultat prevederile Legii referitoare la Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL) adoptate prin angajarea răspunderii de către Guvern Filip au fost declarate neconstituționale.

Curtea a notat că, în conformitate cu articolul 60 din Constituție, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului, care exercită principala sa funcție de legiferare.

Cu privire la angajarea răspunderii Guvernului, Curtea a reținut că aceasta reprezintă o procedură parlamentară specială prin care, pentru a face față unei împrejurări deosebite, care reclamă stabilirea unor măsuri urgente, de competența Parlamentului, Guvernul urmărește adoptarea unui proiect de lege în condiții de maximă celeritate.

De asemenea, Curtea a reiterat că această cale de adoptare a unei legi este una excepțională și simplificată, fiind vorba de o modalitate legislativă la care se recurge in extremis, numai atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau în procedura de urgență nu este posibilă.

Autorul sesizării, Igor Munteanu, susține că în luna februarie nu a existat niciun raționament valoros de ordin economic care să justifice asumarea răspunderii Guvernului la modificarea unei legi organice, în absența unui Parlament funcțional.

„Nu a existat nici un alt factor obiectiv care să justifice privarea ZEL de un bun transmis prin legea nr.302 din 30.11.2018, care urmărea scopul să pună bazele unui Parc de inginerie aplicată și tehnologii, creat cu sprijinul investitorilor străini și locali din ZEL ”Bălți”, conectarea întreprinderilor mici și mijlocii la o cooperare sistematică R&D cu companiile transnaționale deja prezente în domeniul auto din Republica Moldova. Sunt mulțumit că decizia de astăzi a Curții Constituționale pune punct unei practici total improprii de folosire a conceptului de asumare a răspunderii pentru scopul banal de preluare și monetizare a unor resurse și proprietăți în interes de grup,în contradicție flagrantă cu scopurile afișate public și în detrimentul separației puterilor în stat”, a comentat Igor Munteanu decizia CC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X