O declarație care-n orice alt stat cu pretenții de normalitate ar fi dus la un imens scandal, urmat de demisii și anchete, a trecut la noi aproape neobservată. Absurdul situației e că o parte a presei, care a relatat acest subiect, practic l-a și victimizat pe autor.

Este vorba despre afirmația fostului și actualului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care dezvăluia vinerea trecută, cu mult mai multă nonșalanță decât ar permite situația, că nu i-a deschis niciun dosar lui Plahotniuc cât ăsta controla statul din cauza că… nu a avut curaj. Morari a recunoscut că existau motive berechet pentru a porni urmărirea penală pe numele lui Plahotniuc cu multă vreme în urmă, pornind chiar de la raportul Kroll 2, pe care el îl are la dispoziție deja de vreo 2 ani, doar că i-a fost frică.

A încercat Morari să-și motiveze lipsa de acțiuni sub pretextul că dacă pornea urmărirea penală împotriva micului dictator eșuat „ar fi fost dus” sau că „nu ar fi colaborat” cu el alte instituții ale statului. Și atenție! Asta nu o spune vreun procurăraș de pe la Basarabeasca. O spune unul dintre cei mai importanți procurori ai țării. Poate chiar numărul 2 în ierarhie, după procurorul general. Omul care conduce de 3 ani, cu o mică pauză, Procuratura Anticorupție – adică principala instituție care trebuia să investigheze jaful din sistemul bancar, să trimită la pușcărie vinovații și să recupereze activele furate.

Și nu e șocant că individul a recunoscut asta. Pentru că e absolut evident că acest băiat, numit în funcție în 2016, când presiunea pentru investigarea jafului din sistemul bancar era poate la cel mai înalt nivel, a fost pus acolo tocmai pentru a gestiona lucrurile în așa fel încât Plahotniuc să nu aibă absolut nicio problemă. Misiune pe care a îndeplinit-o timp de 3 ani cu deosebită abnegație, de vreme ce de Plahotniuc nu s-a atins nimeni, chiar dacă numele său figura și-n raportul Kroll drept principalul beneficiar al miliardului furat.

Raport Kroll care, de la BNM, a mers direct, cel puțin oficial, la Procuratura Anticorupție. Pentru că indirect a ajuns întâi pe masa lui Plahotniuc.

Șocantă e lipsa de reacție urmată unei astfel de afirmații. Din partea presei, a politicienilor care zic că se spetesc făcând reforma justiției, a procurorului general-interimar, pe care cei care l-au pus în funcție ni l-au prezentat drept etalon al demnității.

Practic al doilea procuror al țării recunoaște că a fost complice la o astfel de crimă, prin inacțiune, și parcă nimeni nu are nicio problemă. O astfel de atitudine denotă cât de jos am ajuns noi ca stat, ca societate. Cum acceptăm fără a mai riposta astfel de situații.

Oriunde unde exista măcar un pic de normalitate, o astfel de declarație era urmată de o demisie sau o demitere și o investigație serioasă nu doar asupra lui Morari, ci și asupra celor pe care acesta i-a acuzat că „nu ar fi colaborat” cu el în cazul pornirii unui dosar penal asupra lui Plahotniuc. Pentru că e clar că toți ăștia se află în continuare în funcții.

Motivul pentru care nimeni nu a luat atitudine în acest caz este însă la suprafață. Morari și-a demonstrat deja cu prisosință devotamentul față de putere în perioada vechiului regim, probabil același lucru îl face și acum, mai ales că a revenit în fruntea Procuraturii Anticorupție în condiții cel puțin ciudate, dacă nu de-a dreptul suspecte.

Eu nu știu cu ce se va solda atât de lăudata reformă a Procuraturii cu care bravează unii politicieni astăzi, dar dacă una dintre primele acțiuni ca urmare a implementării sale nu va fi să se curețe instituția de indivizi precum Morari, atunci nu se rezumă la nimic mai mult de vorbe goale.

Iar cei care vor face parte din comisia de „filtrare” a procurorilor, comisie care încă nu știm când își va începe activitatea, atunci când va ajunge la Morari ar trebui să pornească de la câteva întrebări esențiale. Prima – de ce la scurt timp după ce raportul Kroll 2 a ajuns pe masa lui Morari, Plahotniuc a început să-și lichideze toate afacerile care figurau în document? Iar a doua – câți bani puteau fi recuperați prin confiscarea averilor lui Shor și Plahotniuc în toată perioada în care lui Morari i-a fost frică?

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here