Facebook a suspendat trei reţele de conturi ruseşti, în spatele cărora ar sta un apropiat al lui Putin

Autor: , in Externe / 31 octombrie, 2019, 11:37

Facebook a suspendat miercuri trei rețele de conturi rusești pentru încercarea de a se amesteca în politica internă din opt țări africane. Conturile aparțineau unor entități asociate cu Evgheni Prigojin, omul de afaceri care se află în spatele așa-numitei „fabrici de troli” din Rusia, conform The Guardian.

Paginile de Facebook au vizat opt țări: Madagascar, Republica Centrafricană (CAR), Mozambic, Republica Democrată Congo, Coasta de Fildeș, Camerun, Sudan și Libia. S-a depistat că toate conturile erau legate de Prigojin, un magnat rus apropiat de Vladimir Putin. SUA l-au acuzat anterior pe Prigojin că a influențat alegerile prezidențiale din 2016. Acesta este acuzat că a condus un imperiu global de informații false și că a finanțat Agenția de Cercetare a Internetului, „fabrica de troli” din Sankt Petersburg care l-a sprijinit pe Donald Trump.

Șeful de securitate cibernetică al companiei Facebook, Nathaniel Gleicher, a declarat că Rusia a folosit aproape 200 de conturi false pentru a ajunge la un milion de urmăritori din Africa. „Rețelele rusești au lucrat îndeaproape cu localnicii pentru a deghiza adevăratele origini ale site-ului”, a spus el.

În ultimii ani, Kremlinul a depus eforturi considerabile pentru a cultiva sprijinul conducătorilor africani. Săptămâna trecută, Putin a organizat primul forum Rusia-Africa la stațiunea Soci din Marea Neagră, la care au participat peste 40 de șefi de stat africani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X