Guvernul a elaborat un plan de acțiuni, privind îmbunătățirea alimentației și aprovizionarea cu apă în instituțiile de învățământ

Autor: , in Social / 31 octombrie, 2019, 13:48

Guvernul Republicii Moldova vine cu un Plan de acțiuni – „10 pentru copii”, ce va fi realizat în următoarele 12 luni și are menirea să îmbunătățească alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe. Acesta prevede și majorarea salariilor pentru bucătari și dădace. Planul a fost prezentat de către Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu.

Planul de acțiuni vine în urma multiplelor cazuri când instituțiile de învățământ și furnizorii de produse nu au respectat standardele minime cu privire la alimentația sănătoasă ce au dus la grave consecințe privind siguranța copiilor.

„Propunem să ajustăm meniul model național recomandat copiilor și elevilor conform normelor fiziologice de consum și includerea elementelor de alimentație sănătoasă. De asemenea vom elabora caietul de sarcini, cât și reglementările tehnice-standardizate pentru achiziționarea produselor alimentare conform standardelor de calitate”, precizează Andrei Spînu.

Acesta anunță că vor fi introduse modificări la Codul Contravențional și Penal pentru a înăspri sancțiunile în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor.

„Ne propunem să modificăm hotărârea de Guvern, astfel încât să înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice operatorii economici, fondatorii și administratorii nominali. Toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece printr-un filtru”, susține Secretarul de Stat al Guvernului.

Totodată, Secretarul de Stat a anunțat că de la 1 ianuarie 2020, salariile bucătarilor și ajutoarelor de educator vor fi majorate cu 360-536 de lei pe lună.

„Aceste majorări constituie un prim pas. Înțelegem că nu e o sumă foarte mare, dar, reieșind din bugetul care este, vom face aceste majorări”, a declarat Spînu.

Planul de acțiuni presupune și calitatea apei pe care o consumă copiii și elevii. În acest sens, vor fi sporite investițiile și vor fi instalate dozatoare în instituțiile de învățământ.

De asemenea vor fi înăsprite amenzile, iar pentru părinți vor fi elaborate modalități prin care să poată sesiza organele competente dacă vor fi observa abateri, nereguli sau cazuri de corupție.

La rândul ei, președinta Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a îndemnat părinții să se implice în soluționarea problemelor din instituțiile de învățământ.

„Având un plan de acțiuni este necesar ca fiecare părinte să devină interesat ce mănâncă și ce bea copilul lui, ce se întâmplă în planul alimentației și asigurării cu apă potabilă în grădinițe și școli”, a spus Revenco.

Autoritățile dau asigurări că, planul de acțiuni nu va implica cheltuieli suplimentare. Pentru alimentația din școli și grădinițe, în acest an, au fost alocați 1 miliard 251 de milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X