(VIDEO) Mai mulți studenți de origine străină sunt documentați pentru comercializarea ilegală a drogurilor; Momentul reținerii

Autor: , in Social / 31 octombrie, 2019, 18:56

Opt persoane au fost reținute, iar alte zece sunt cercetate în stare de libertate pentru producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuană și alte produse psihotrope, în sumă de 200.000 de lei. Dintre aceștia, două persoane sunt moldoveni, iar ceilalți cetățeni străini. În cadrul unei conferințe de presă, desfășurat în incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oamenii legii au făcut publice imagini video de la reținerea și audierea studenților.

Potrivit procurorilor, liderul și organizatorul grupului este o persoană din Israel, cu vârsta de 23 de ani, student al USMF „N.Testemițeanu” în anul IV de studii.

„Acesta procura droguri de la un cetățean al Moldovei, cu care convenise să cultive plante de canabis doar pentru el. Însă, ulterior acesta le vindea marijuana studenților străini. Un gram de marijuană era vândut la prețul de 200 lei consumatorilor”, spun procurorii.

În documentarea faptelor au fost implicați și investigatori sub acoperire. Aceștia au procurat droguri și au acumulat probe pertinente, care demonstrează scopul criminal al membrilor acestei grupări.

Actualmente au fost reținute opt persoane, iar alte zece persoane sunt cercetate în stare de libertate. Dintre aceștia, 13 sunt cetățeni străini și doi sunt din Republica Moldova. Oamenii legii urmează să decidă și asupra calității procesuale a acestora, după examinarea probelor acumulate.

Toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 din ei, toți studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuană. Dacă vor fi găsite vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Pe caz au fost efectuate 34 de percheziții în raionul Cahul și în Capitală. În rezultat, au fost depistate și lichidate două laboratoare de producere, cultivare și prelucrare a plantelor de canabis: unul dislocat în raionul Cahul, altul în municipiul Chișinău. De asemenea, au fost depistate mai multe pungi cu droguri. În total a fost sechestrat aproximativ 1 kg de marijuană, au fost ridicate mai multe ustensile și echipament destinat cultivării și prelucrării plantelor, semințe de canabis, bani proveniți din activitate criminală. Totodată, la persoanele străine au fost depistate cagule și arme reci, iar ca urmare a examinării telefoanelor mobile, au fost depistate poze personale în care apar cu arme de foc, muniții, droguri etc.

Totodată, centrul Antiterorist al SIS a semnalat faptul că pe palier extremist – terorist și prevenire a radicalizării au fost stabiliți indici precum că persoanele investigate se încadrează în profil de radicalizare. „Drept consecință a consumului de droguri, străinii din comunitatea arabă denotau un comportament agresiv și violent, cu interes pentru de arme, pagini web cu conținut radical, inclusiv acțiuni infracționale care pot fi conexate acțiunilor teroriste pe teritoriul Moldovei”, precizează oamenii legii.

La reținerea infractorilor au fost implicați angajații Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger” al IGP și Alfa SIS.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X