(VIDEO) Cristina Țărnă: La CNA au existat dosare contra celor din PDM, însă nici unul dintre ele n-a avut vreo finalitate
Până în anul 2012, Centrul Național Anticorupție (CNA) nu a instrumentat dosare de corupție la nivel înalt, iar odată cu începerea acestui proces în arcul guvernamental nu se vedeau probleme. În timp, pe filiera Partidului Democrat din Moldova (PDM) au existat dosare, care însă au avut o finalitate mai puțin îmbucurătoare decât dosarele care vizau celelalte partide, susține fostul director adjunct al CNA, Cristina Țărnă.
„Până în 2012 CNA nu instrumentase corupția la nivel înalt, în general, nu ajunsese la rangul miniștrilor, deputaților sau a primilor-miniștri. Aceste procese au început abia în 2012. CNA abia demonstra în acea perioadă că poate instrumenta și dosare la nivel înalt. Printre primele dosare se afla dosarul fostului ministru al Culturii, Boris Focșa, care așa și nu a fost finalizat. Oarecum dosarele pe filiera PD existau, dar au avut o finalitate mai puțin îmbucurătoare decât cele în privința celor din opoziție. Până atunci CNA, în general, lupta cu perioada lui Voronin și vedea păcate doar la opoziție. Practic, în arcul guvernamental problemele nu erau văzute”, a declarat Cristina Țărnă.
Conform acesteia, odată cu apariția mai multor partide în alianță, prin intermediul dosarelor instrumentate de CNA se schimba afilierea politică, un exemplu vizibil fiind că PDM, de la 200, a ajuns, fără alegeri, la peste 700 de primari.
„Erau dosare împotriva celor din alianță și asta demonstra că CNA poate instrumenta dosare de corupție la nivel înalt și în privința celor care se află la guvernare, dar ultimul dubiu ținea de PDM. Ori domnul Chetraru (Viorel Chetraru, fostul șef al CNA – n.r.) avusese niște exprimări nu prea fericite în raport cu domnul Filat și în raport cu PDM, erau declarații discutabile. Nu reușea să convingă, cu atât mai mult că se făceau ulterior speculații referitor la soarta dosarelor la nivel local, că prin intermediul acestor dosare se schimba afilierea politică și de la 200 și ceva de primari s-a ajuns, fără alegeri, la 700 și ceva de primari. A fost o evoluție de la 0 dosare la nivel înalt spre dosare la nivel înalt, o evoluție de la dosare împotriva opoziției la cele împotriva partidelor de la guvernare”, a mai spus fostul director adjunct al CNA.
Totuși, Țărnă evită să spună dacă CNA a contribuit direct la mărirea numărului de primari PDM.
De menționat că, în presă au apărut mai multe informații cum că democrații au reușit să își mărească numărul primarilor de la 200 la 700 cu ajutorul dosarelor penale instrumentate politic.
Comentarii