Dodon s-a întâlnit, în această seară, cu Sandu și Greceanîi: „Dacă cade Guvernul, putem renegocia altul”

Autor: , in Politic / Populare / 6 noiembrie, 2019, 22:32

Președintele Igor Dodon a avut în această seară o întâlnire cu prim-ministra Maia Sandu și speakerul Zinaida Greceanîi, după ce șefa Cabinetului de miniștri și-a asumat selectarea viitorului procuror general.

Șeful statului a dezvăluit în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că, în această seară a avut o întâlnire cu Sandu și Greceanîi, pentru a o întreba pe prim-ministră de ce nu s-a consultat cu socialiștii când s-a decis anularea concursului pentru funcția de procuror general și Guvernul și-a asumat răspundere în fața Parlamentului.

Dodon a calificat discuția drept „calmă și liniștită”, fără a da prea multe detalii.

Totodată, șeful statului a menționat că, în situația creată, se cere retragerea asumării Guvernului, demisia ministrei Justiției, Olesea Stamate, și demararea unui nou concurs. În caz contrat, Dodon, spune că Guvernul Sandu ar putea cădea.

„Să vedem cum vor decurge următoarele 3 zile. Dacă cade Guvernul, putem renegocia un nou Guvern cu Blocul ACUM”, a punctat Dodon.

La rândul său, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că, cei doi i-au cerut să retragă legea pentru că nu ar fi constituțională.

„Am spun că noi nu vom retrage legea. Să se pronunțe Curtea Constituțională dacă această lege este sau nu constituționale. Noi nu o vom retrage”, a spus prim-ministra.

Întrebată dacă Igor Dodon dorește să își asume procurorul general, Sandu a declarată să sunt „suspiciuni și îngrijorări” pentru subjugarea justiției.

Amintim că Guvernul a decis astăzi să își asume răspundere în fața Parlamentului, iar conform noilor modificări, prim-ministrul va selecta doi candidați la funcția de procuror general pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior, CSP va înainta președintelui țării spre numire un singur candidat.

De partea cealaltă, socialiștii se pronunță categoric împotriva numirii procurorului general pe criterii politice și o acuză pe Sandu că „provoacă deliberat căderea Guvernului”.

„Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nici o altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere”, se arată în comunicatul PSRM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X