Maia Sandu: Viitorul procuror general va fi asumat politic

Autor: , in Politic / Populare / 6 noiembrie, 2019, 15:14

Viitorul procuror general va fi asumat politic de către prim-ministru, a declarat miercuri șefa Executivului Maia Sandu, comentând decizia sa de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la legea Procuraturii.

Sandu a declarat în cadrul unei conferințe de presă după ședința Guvernului că își dorește ca în funcția de procuror general să ajungă un „om curajos, corect, onest”, acest lucru fiind dorit și de cetățeni.

„Noi facem totul ca acest lucru să se îndeplinească. Pentru asta ne-au votat oamenii. Ca să construim stat de drept. Ca să construim stat adevărat. Iar un astfel de stat poate fi doar cu o justiție corect”, a declarat Maia Sandu.

Șefa Executivului a mai precizat că procesul de selecție a candidaților ce vor fi înaintați către CSP „vor fi asumați politic”.

Amintim că Guvernul a decis să își asume răspundere în fața Parlamentului, iar conform noilor modificări, prim-ministrul va selecta doi candidați la funcția de procuror general pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior, CSP va înainta președintelui țării spre numire un singur candidat.

Prim-ministrul va selecta cei doi candidați cu sau fără ajutorul unei Comisii.

Ministrul Justiției Olesea Stamate a anulat miercuri rezultatele concursului pentru funcția de procuror general.

Stamate a semnalat o „trucare” a rezultatelor comisiei pentru evaluarea candidaților, acuzând „lipsa de obiectivitate” a unui membru al comisiei, care a oferit un punctaj „disproporționat”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X