Dan Dungaciu comentează criza de la Chișinău: Vom vedea dacă Maia Sandu își asumă să devină o Margaret Thatcher

Autor: , in Politic / Populare / 7 noiembrie, 2019, 17:03

Analistul român Dan Dungaciu califică criza politică de la Chișinău drept o confruntare dintre premier și președinte, care va decide în final dacă Maia Sandu își asumă „să devină o Margaret Thatcher” sau își acceptă condiția de subordonare față de Igor Dodon.

Dungaciu a comentat pentru Cotidianul situația politică de la Chișinău, menționând că „ce face în acest moment Maia Sandu este foarte bine”.

Asistăm acum la Chișinău nu la o bătălie pentru procurorul general, ci la o bătălie politico-simbolică prin care se setează relația de putere de la guvernare și direcția spre care va merge Republica Moldova. Dacă vreți, bătălia pentru procurorul general este un pretext , un pretext de a-ți arăta forța și de a domina în această relație nefirească între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor condus de domnul Dodon. Doamna Maia Sandu a rămas liderul politic incontestabil al Blocului ACUM. De cealaltă parte, este domnul Dodon, care manevrează din umbră jocurile de putere de la Chișinău. Bătălia astăzi este între Maia Sandu și Igor Dodon. Doamna Maia Sandu a decis să pună piciorul în prag și să nu-i permită domnului Dodon să obțină o victorie politică, fie ea și simbolică. De aici, intrarea dacă vreți în accelerație și fermitatea cu care doamna Maia acționează. Doamna Maia Sandu își dă seama că această bătălie nu o poate pierde. Dacă doamna Maia Sandu pierde această bătălie pentru procurorul general, repet, nu e vorba de control asupra procurorului general, ci este vorba de controlul asupra procesului politic din Republica Moldova. Ea trebuie să meargă până la capăt, pentru că a înțeles că, o dată cu înfrângerea de la primăria Chișinăului nu se mai pot tolera greșeli politice de parcurs și nu se mai pot accepta avantaje strategice pentru PSRM. Dacă face asta, înseamnă să te predai”, a declarat Dan Dungaciu.

În opinia analistului român, „Dodon, la rândul lui, dorește să câștige această bătălie politico-simbolică pentru a arăta cine este masculul alfa în această relație, adică cine controlează politic relația dintre Blocul ACUM și PSRM”.

„O fi, domnul Dodon, un mare șahist care joacă pe termen lung, dar convingerea mea este că doamna Maia Sandu nu-i va mai permite să facă așa ceva. Doamna Maia Sandu a transmis deja un mesaj într-o declarație extrem de inspirată, după care este dispusă să facă o poziție sau să se lupte cu Igor Dodon, aflată la guvernare sau dacă e cazul să plece în stradă. Este o afirmație dură pe care domnul Dodon trebuie s-o recepteze ca atare. Dacă doamna Maia Sandu nu mai dorește să facă concesii și este dispusă să iasă în stradă, înseamnă că tot proiectul domnului Dodon, începând de la națiunea civică moldovenească până la transnistrizarea Republicii Moldova, respectiv conferirea unui statut special pentru regiunea transnistriană în condițiile Federației Ruse. Deci, tot acest proiect mare se prăbușește. Domnul Dodon, rămas singur la guvernare, adică doar partea rusă rămasă singură la guvernare, Republica Moldova este complet necredibilă și nu va mai fi în stare să implementeze nimic. Deci, ideea de statut special pentru Transnistria pe care o visează cei care sunt în spatele domnului Igor Dodon se va prăbuși. De asta domnul Igor Dodon nu va putea să meargă până la capăt și nu va demite actuala guvernare, dar va rămâne un semn foarte clar că doamna Maia Sandu va juca tare de aici înainte și că domnul Igor Dodon, cel puțin după acest episod, va fi pe locul doi”, a precizat Dungaciu.

Întrebat ce ar putea urma la Chișinău, Dngaciu a spus că „dacă doamna Maia Sandu câștigă această bătălie pentru procurorul general, înseamnă că are de gând să guverneze de aici înainte, asumându-și faptul că este într-o confruntare până la urmă cu partea socialistă, chiar dacă sunt într-o coaliție de conjunctură”.

„De asta este foarte important să urmărim ce se întâmplă acum la Chișinău și din perspectiva vagului proiect european, care mai există în Republica Moldova, este foarte important ca această confruntare, acest episod, într-un război mai amplu, să fie câștigat de către Maia Sandu. Acest episod de confruntare politică dintre Maia Sandu și domnul Igor Dodon va decide în final dacă doamna Maia Sandu își asumă să devină o Margaret Thatcher sau își acceptă condiția de subordonare față de Igor Dodon. Nu cred că doamna Maia Sandu va accepta o poziție de subordonare față de Igor Dodon și patronii lui Igor Dodon de la Moscova”, a subliniat Dan Dungaciu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X