Sursa foto: perol.ro

Cetățenii români cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați la urne, în cadrul alegerilor prezidențiale din România, startul cărora a fost dat vineri, 8 noiembrie. Cu mai multe detalii despre desfășurarea scrutinului vine Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

„Este important ca eforturile noastre să fie răsplătite prin ceea ce dorim să le oferim tuturor cetățenilor români cu drept de vot din Republica Moldova și anume un vot în condiții civilizate. Pentru asta vreau să vă asigur că am depus toate eforturile necesare pentru organizarea în foarte bune condiții a tuturor secțiilor de votare, tuturor celor 37 de secții de votare, pe care le-am deschis în Republica Moldova”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău.

Potrivit lui Daniel Ioniță, din cele 37 de secții de votare, cele mai multe au fost deschise în zona de centru a țării, inclusiv la Chișinău.

„Avem deschise 37 de secții de votare. Nouă secții de votare sunt în subordinea Consulatului General al României la Bălți, deci în zona de nord. Șase secții sunt în răspunderea directă a Consulatului General al României de la Cahul, iar restul, în subordinea noastră, pe zona centru și inclusiv Chișinău, a Ambasadei României”, a spus oficialul român.

„La Chișinău avem deschise 12 secții de votare. Atenție, același număr l-am avut și la alegerile precedente, doar că una din aceste secții de votare a fost mutată și a fost deschisă acum la Teatrul „Satiricus”. Toate celelalte secții de votare au rămas în locațiile lor anterioare. Toate aceste secții de votare din Chișinău au fost situate într-o rază de circa 2km în jurul ambasadei, tocmai pentru a concentra și a avea posibilitatea să redirecționăm cetățenii de la o secție la alta, dacă asta va fi situația. Avem trei secții deschise la consulat, avem o secție deschisă la Ambasada României, o secție la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, o secție la USM, una la Teatrul „Statiricus” și o secție la Institutul Cultural-Român „Mihai Eminescu”. Totodată, în zona centru avem o nouă secție comparativ cu alegerile precedente deschise la Strășeni, în schimb am păstrat toate celelalte secții la Ialoveni, Hâncești, Anenii Noi, Călărași, Bardar și Durlești”, a precizat ambasadorul.

De asemenea, Ioniță a ținut să invite „pe toți cetățenii interesați de acest scrutin electoral să se intereseze care este cea mai apropiată secție de casa lor și să vină la vot începând de astăzi”.

Motivele pentru care s-a hotărât ca în diaspora durata exercitării dreptului de vot să fie de trei zile au fost experiențele mai puțin plăcute de la alegerile precedente.

„Nu mai vrem să călcăm pe aceeași greblă. Am văzut și mă bucur că Parlamentul României a ținut cont de multele propuneri venite de la ambasadele României din străinătate. Am văzut foarte multe cozi la alegerile precedente. Au existat foarte multe situații când cetățenii români din străinătate nu au putut să voteze. Mă bucur că Parlamentul României a decis să modifice legislația, oferind acum posibilitatea exercitării votului pe durata a trei zile”, a explicat Daniel Ioniță.

Pentru a putea vota, este necesar ca cetățenii români din Republica Moldova să aibă un act de identitate valabil.

„Alegerile din România trebuie să votezi pe baza unui act de identitate românesc care se află în termenul său de valabilitate. Acest act poate fi o carte de identitate, poate fi un buletin de identitate, un pașaport simplu sau de serviciu, diplomatic, fie că este normal sau că este electronic”, a menționat acesta.

„Eu mă aștept ca în Republica Moldova, numărul lor să fie mai mare decât la alegerile parlamentare”, a conchis Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here