sursa foto: AP

Spania repetă alegerile generale pentru a doua oară în acest an, din cauza lipsei de încredere a alegătorilor și a unei oferte reînnoite de independență a Cataloniei, care a stimulat susținerea partidului de extremă dreaptă, Vox, și cel de dreapta, Partidul Popular (PP).

Primul obstacol pentru cine câștigă votul de duminică va fi să soluționeze politica din ce în ce mai polarizată a țării pentru a aduna o majoritate parlamentară care ar sprijini guvernul său, relatează AP.

Dar asta poate fi dificil. Socialiștii lui Pedro Sánchez par să fie capabili să câștige din nou cele mai multe locuri în Parlament, dar mai puține decât au câștigat în aprilie, când Sánchez nu a reușit să obțină sprijinul rivalilor săi de stânga pentru a-și menține partidul la putere.

Sánchez are în calitate de rivali alți 5 pretendenți la ocuparea funcției de prim-ministru. În ultimele zile, el a încercat să ademenească alegătorii nehotărâți și centriști, spunând că în următorul său mandat se va concentra pe probleme economice și pe întărirea poziției sale asupra separatiștilor catalani.

Sprijinul pentru Partidului Popular conservator, și pentru partidul de extremă dreaptă Vox, crește în urma protestelor masive din Catalonia, de luna trecută, când nouă lideri ai mișcării sale separatiste au fost condamnați la închisoare.

„Nu voi permite ca un alt partid naționalist extrem, alimentat de povești false și plin de minciuni, să submineze succesul democrației spaniole”, a scris liderul de 47 de ani într-un comentariu publicat săptămâna aceasta în mai multe ziare europene.

Partidul care a beneficiat cel mai mult de pe urma crizei catalane a fost Vox, cu o combinație de naționalism și populism spaniol.

Se așteaptă ca prezența la scrutinul electoral de duminică să fie mică, ceea ce ar fi în beneficiul partidelor de dreapta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here