Foto: Deschide.md

Secretarul general al PPDA, Chiril Moțpan, susține că președintele Igor Dodon și-ar dori căderea Guvernului Sandu și ar purta negocieri cu PD. În opinia sa, „acest lucru ar fi o amenințare serioasă pentru securitatea Republicii Moldova și pentru securitatea regională”.

Într-o postare pe Facebook, el afirmă că „din surse confidențiale, a obținut informații că președintele Dodon ar purta negocieri secrete cu reprezentanții PD, la care se discută partajarea instituțiilor statului, inclusiv a celor care nu pot fi partajate politic”.

Președintele comisiei parlamentare securitate și ordine publică acuză că „revenirea la guvernare a structurilor mafiote ale PD, îngemănată cu interesele economice și geopolitice ale președintelui Dodon, ar pune în pericol securitatea statului Republica Moldova, dar și cea regională”.

„Nu putem exclude și interesele obscure ale unor reprezentanți ai acestor partide de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești. Aceleași surse confidențiale afirmă că PSRM și-ar dori să-și mențină controlul asupra Armatei Naționale, Serviciului de Informații și Securitate, dar și să preia Ministerul de Interne și alte instituții strategice pentru securitatea statului”, declară Moțpan.

Deputatul mai susține că președinte Dodon va adresa „conducerii blocului ACUM mesajul că unica posibilitate de a soluționa criza și de a nu cere demisia Guvernului este retragerea inițiativei Maiei Sandu de asumare a răspunderii pentru modificările la Legea procuraturii” și că șeful statului va oferi un termen până marți.

„Igor Dodon este conștient că blocul ACUM nu își va retrage inițiativa, iar marți, 12 noiembrie, el va demite Guvernul. În cadrul discuțiilor secrete cu PD în vederea creării unei coaliții formale sau neformale, în particular despre votarea unui guvern minoritar, el insistă ca Ion Chicu, consilier prezidențial, fost ministru al finanțelor, sa fie prim-ministru. Dodon este dispus sa acorde PD funcții de miniștri, cu excepția următoarelor ministere și funcții, care vor fi ale PSRM:
– MAI (îl propune pe Gheorghe Cavcaliuc);
– MAEIE;
– Ministerul Finanțelor;
– Ministerul Apărării;
– Vicepremier pentru reintegrare;
– SIS;
– Procuratura.
Concomitent, la nivel de Parlament, Dodon insistă ca președinte al Parlamentului să fie in continuare Zinaida Grecianîi, dar să preia și conducerea Comisiei juridice numiri și imunități; Comisiei buget si finanțe; Comisiei securitate, apărare si ordine publică”, mai scrie Moțpan, care susține că „parte a înțelegerii secrete cu PD” ar fi și închiderea dosarelor penale deschise democraților.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here